Złapała kolorową kanapkę i pobiegła z powrotem do swojej zabawy… Pogryzając świeżo upieczoną bagietkę wdzięcznie podryguje w rytm ulubionej piosenki. Niemal nigdy nie siada w miejscu…
Wciąż z podziwem patrzę ile energii kryje się w tych maleńkich stópkach… Gdy biegnie, zawsze przypomina mi się tamta stara kreskówka – Struś pędziwiatr…
Takiej energicznej małolacie potrzebne są niesamowite pokłady energii. Staram się więc na bieżąco je uzupełniać w dobrym stylu. Zdrowa pasta do smarowania pieczywa to świetne rozwiązanie niezależnie od wieku. Wystarczy jedna chwila, aby z kawałka chleba wyczarować kolorową kanapkę pełną smaku, którą zachwyci się nawet trzylatkę nieustannie tańczącą w różowej sukience z tiulowymi falbanami i królewskiej koronie na głowie.
Pasta ze słonecznika to pożywny i jednocześnie smaczny pomysł na dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje sama lub z ulubioną wędliną, sałatą i świeżymi ziołami. Swój piękny kolor i wyjątkowy aromat zawdzięcza pieczonej papryce, która jednocześnie nadaje jej lekkiej słodyczy. Ziarna słonecznika są też cennym i istotnym składnikiem naszej codziennej diety, co sprawia, że smarowidło jest nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe.
Smacznego!
Swietna pasta! Doskonala na 1 lub 2 sniadanie :D.
bardzo lubię tego typu pasty, fajny przepis :)
Bagietka z taką pastą to musi być coś: ) Piękny ma kolor!
Małgosiu wiem, że to durne pytanie ale czy tą paprykę wyczyścić wcześniej z pestek a jeśli nie to co z tymi pestkami po upieczeniu? :) (jeszcze nigdy nie piekłam papryki…)
Gniazda nasienne w całości usuwamy po upieczeniu razem ze skórką. Po sparowaniu pod folią wszystko pięknie samo odchodzi.
Dzięki, zrobię w przyszłym tygodniu :)
Szczerze trzeba przyznać, że ta pasta wygląda świetnie. Ogólnie nie przepadam za samymi pastami, ale ta wygląda smakowicie. Trzeba będzie spróbować . Postaram się znaleźć czas w weekend żeby spróboiwać czy moje przypuszczenia, o tej paście są słuszne.
Ale piękne są te zdjęcia. Jesteś fotografem kulinarnym?
Nie jestem fotografem, choć przyznam, że chętnie bym nim została ;) Dziękuję :)
Smakowicie wygląda, więc wypróbuję na swojej rodzince. Zastanawiam się, jaki jest max okres przechowywania pasty po pasteryzacji?
Po pasteryzacji pastę można przechowywać przez 4-6 miesięcy, najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu jak inne przetwory.