Ciasto czekoladowe z bananami – szybki niedzielny wypiek, chociaż na taki zupełnie nie wygląda. Wilgotne, dość ciężkie ciasto czekoladowe przełożyłam lekko ubitym serkiem mascarpone i karmelizowanymi bananami. Całość spełnia najważniejsze wymogi rustykalnego tortu i czekoladowego deseru jednocześnie. Jest pyszne i absolutnie proste.
Może też być gotowe w zaledwie godzinę – to całkiem niewiele, jak na ciasto przekładane kremem, o ile lekko wzburzony serek mascarpone można nazwać kremem. Na leniwe popołudnie jak znalazł.
Z bazy ciasta, którą wykorzystałam w tym przepisie można upiec prostą babkę czekoladową bez kremu, czy żadnych dodatków. Nie polecam jednak dodawać żadnych dodatków takich jak rodzynki, czy chipsy czekoladowe, ponieważ ciasto przed pieczeniem jest bardzo rzadkie i wszystko opadnie na dno. Zdecydowanie lepiej będzie polać gotowy wypiek polewą czekoladową lub lukrem. Nam jednak to ciasto czekoladowe smakuje najbardziej ze smażonymi bananami, albo solonym karmelem
Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami i mascarpone
Proste ciasto z kremowym serkiem i smażonymi bananami
Składniki
ciasto
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 50 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cukru drobnego
- 185 ml kawy espresso gorącej, świeżo parzonej
- 185 ml mleka
- 2 jajka
- 80 ml oleju roślinnego
dodatkowo:
- 2 banany
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 1/2 cytryny sok
- 1 łyżka masła
- 200 g mascarpone
polewa czekoladowa
- 100 g ciemnej czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżka masła
- 60 ml śmietanki kremówki lub mleka
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę o średnicy 20cm - dno wyłóż pergaminem lub natłuść lekko całość. Dobrze, by była to dość szczelna forma, bo ciasto jest płynne.
- Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
- W drugim naczyniu rozmąć jajka z mlekiem i olejem roślinnym.
- Zaparz bardzo gorącą, mocną kawę (espresso).
- Za pomocą robota kuchennego ubij suche składniki z mieszanką jajeczną.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj gorącą kawę. Ucieraj do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w temp 175°C przez około 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudź.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i kremówki. Gdy składniki się połączą, dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Banany obierz i przekrój na połówki, a następnie wzdłuż. Na patelni roztop masło, ułóż banany i oprósz cukrem. Usmaż na złoty kolor z każdej strony. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny.
- Serek mascarpone utrzyj mikserem przez około 2 minuty.
- Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Dolną część posmaruj ubitym serkiem, a na nim ułóż karmelizowane banany. Przykryj drugą częścią ciasta i oblej polewą czekoladową. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, by polewa stężała.
Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem
Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem
Mój pierwszy zakalec w życiu…. czegoś takiego to jeszcze nie widział mój piekarnik! A miało być tak pięknie…. Mam nadzieje, że inny pójdzie lepiej. Pozdrowienia
Izo, niestety nie wiem co mogło być przyczyną powstania zakalca. Ciasto takie piekłam już nie raz i przyznam, że tylko raz mi nie wyszło i to ja nawaliłam, bo ciasto było niedopieczone.
Też mi wyszedł zakalec… tylko ranty upieczone, duża cześć surowa :(