Ależ ja dawno nie piekłam ciasta… Nie żeby mi się nie chciało, nie żebym przestała to lubić. Dzieje się tak ponieważ wakacje zapędziły mnie w ślepą uliczkę i żaden pomysł nie wydawał się wystarczająco dobry. Żaden nie był tym, który powinnam zrealizować tu i teraz. Owoce znikały prosto z koszyczków, mąż już poważnie zaniepokojony brakiem domowych słodkości, a ja jak nie umiałam wrócić na odpowiedni tor, tak nie umiałam… Wszystko przez to, że ubzdurałam sobie, że upiekłam już zbyt wiele ciast z owocami… I wszystkie były łatwe… Tort czekoladowy też już wprawdzie był, ale ponieważ ten jest tak wyjątkowy, nie mogłam pozwolić, by przepis umarł na dnie szuflady.
Ale wracam z hukiem, a raczej z tortem. I to nie takim po prostu – to idealny tort czekoladowy! Odrobina luksusu w jak zawsze prostej i nieco rustykalnej formie – tak jak lubię najbardziej. Pozostawiam więc Wam przepis na ten pyszny, mega tort czekoladowy. Jako kremu użyłam klasycznego musu czekoladowego, a maliny świetnie odświeżają i uzupełniają głęboki smak ciemnej czekolady.
Może się wydawać, że jest z nim trochę zachodu i pracy, ale prawda jest taka, że zanim upiecze się biszkopt, bez pośpiechu przygotowuje się mus. Samo składanie tortu to już nic trudnego. Poza tym nie ma co się oszukiwać – z tortami jest zawsze trochę zabawy. Patrząc na to z takiej perspektywy, ten jest śmiesznie łatwy. Być może ktoś powie, że dekoracje są zbyt proste, nie nadadzą się na ważniejsze okazje, ale moim zdaniem przede wszystkim liczy się smak. W tym torcie z pewnością go nie brakuje.

Musowy tort czekoladowy
Składniki
biszkopt:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
krem/mus czekoladowy:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g gorzkiej czekolady
- 330 g śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- 250 g świeżych malin
- 150 ml mocnego słodkiego espresso
- 150 g borówek do dekoracji
- listki mięty
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Jajka ubijaj na wysokich obrotach z cukrem, wanilią i solą przez około 5-7 minut do uzyskania puszystej, gęstej piany.
- Do ubitej piany dodaj 1/3 przesianej mąki z kakao i delikatnie wymieszaj łopatką. Następnie dodaj pozostałą mąkę w dwóch partiach za każdym razem mieszając ostrożnie by nie zniszczyć struktury piany.
- Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 35 minut lub do "suchego patyczka".
- Przestudź w formie, a następnie oddziel brzegi nożem i przełóż biszkopt do góry dnem na kratkę kuchenną i ostudź całkowicie.
- Jajka na mus czekoladowy ubijaj nad kąpielą wodną z cukrem i szczyptą soli przez około 5 minut do uzyskania gęstej i puszystej piany.
- Następnie zdejmij znad pary i ubijaj dalej do całkowitego wystygnięcia.
- W międzyczasie roztop czekoladę nad kąpielą wodną i przestudź w razie konieczności. Powinna być letnia.
- W kolejnej misce ubij kremówkę z ekstraktem waniliowym na sztywno.
- Do piany jajecznej dodaj letnią czekoladę i połącz dokładnie.
- Następnie dodawaj ubitą kremówkę w 2-3 partiach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się obu mas.
- Przykryj i schłódź w lodówce do zestalenia się musu, około 2 godziny.
- Zaparz mocne espresso, osłódź dosyć mocno i odstaw do wystygnięcia.
- Schłodzony biszkopt przekrój na 3 równe warstwy.
- Dolną warstwę zwilż 3 łyżkami espresso, a następnie rozsmaruj 1/3 musu.
- Na kremie rozłóż maliny.
- Przykryj kolejną warstwą i postępuj tak samo jak poprzednio.
- Ostatnią warstwę tortu nasącz kawą i pozostałym kremem pokryj cały tort.
- Udekoruj owocami i miętą.
- Schłódź ponownie.
Podpowiedzi i notatki
Na wykonanie nawet się nie porywam, ale zdjęcia!!!! Piękne, piękne zdjęcia!!!
O rany – co za zdjęcia :) aż ślinka cieknie :D
Czy jajka ubijamy w całości?
Tak, jajka ubijamy w całości.
Super torcik, aż ślinka cieknie.
Musowo to trzeba go wypróbować! Bajeczny :)
Ojojoj! Cudowny! Wprawdzie niestety nie poczęstujemy nikogo w naszym pensjonacie podczas turnusu odchudzającego, ale popatrzeć (w tajemnicy rzecz jasna!) ;)i poocierać ślinkę możemy, prawda? ;)
on wygląda tak cudownie i tak pysznie że zaarz zjem monitor:D
WOW! Ten torcik prezentuje się znakomicie. Muszę taki kiedyś przygotować, bo już na sam widok jestem przekonany, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
Wygląda po prostu fenomenalnie! Zdecydowanie – wróciłaś z hukiem :)
Niedługo moje urodziny…. już wiem czym zachwycę w tym roku :)
Dziękuję bardzo skorzystałem z przepisu na urodzinach syna!
Tort jest obledny w smaku zrobilam 3 razy ale mam problem z masa pierwszy raz robilam z wisniami uzylam 3 jaj I czekolade 70 % gorzka Kerem wyszedl bardzo gesty 2 I dzisiaj 3 raz 4 jaja I czekolada gorzka 54 % kakao Krem jest rzadki :( dzisiaj poczekam Cala noc moze sterzeje w lodowce Co robie zle
Mam pytanie ile procentowej uzyc czekolady
Ja do takich kremów używam czekolad 60-70%
fantastyczny,upiekłam zajadamy się i wcale nie taki trudny do wykonania
Idealne ciasto, a jeszcze te owoce na wierzchu! Lecę do sklepu po składniki i od razu robię! :D
Wlasnie zrobilam tor na urodziny corki. Jest przepyszny i calkiem latwy w wykonaniu.
Nie ubijalam wcześniej do biszkoptu całych jak. Czy na pewno wyjdzie puszysta piana? Czy standardowo najpierw białka a później żółtka?
Od dłuższego czasu w taki sposób ubijam pianę do biszkoptów i wychodzi idealnie.
Cudowny przepis. Wracam do tego tortu co roku. :)
Torcik wspaniały zrobiłam na 5 urodzinki mojego syna.Byl zachwycony.DZIEKUJE
Torcik wspaniały zrobiłam na 5 urodzinki mojego syna.Byl zachwycony.DZIEKUJE ZA PRZEPIS
Załącznik
Wyglądał wspaniale! Wszystkiego najlepszego dla małego Solenizanta :)
Czy jajka ubijamy w całości?
Wyszło mniej spektakularnie, ale pysznie :)
Załącznik
Pięknie wyszło <3
Chyba jestem z siebie dumna i chyba lubie piec…to był moj pierwszy tort…jutro zobaczymy czy smaczny ..:-)
Załącznik
Przepiękny <3
Robię ten tort już od kilku lat na różne okazje – za każdym razem wszyscy są zachwyceni. Jest pyszny i w miarę prosty oraz szybki do zrobienia! ❤️
Sprawdziłam. Pyszny.
Czy można użyć mrożonych owoców?
Można