Zupy nie cieszą się największą popularnością, a szkoda, bo zazwyczaj to najlepsza porcja witamin i składników odżywczych. Co więcej, forma podania świetnie wpływa na nasze trawienie, a zupy typowo warzywne, bez ciężkiej, tłustej i mięsnej bazy to samo zdrowie. O dobroczynnych właściwościach jarmużu mówić już dzisiaj nie trzeba. To pełne witamin warzywo, po latach zapomnienia, bije teraz rekordy popularności. Pamiętam, gdy jako dziecko wygrzebywałam w babcinym ogródku zielone, pikantne liście. Ten smak zapamiętałam, a przez wiele następnych lat nie mogłam znaleźć go nigdzie. Nikt wtedy nie wpadł na to, że krem z jarmużu jest taki pyszny!
Na szczęście dzisiaj jarmuż można kupić niemal w każdym sklepie. Robimy z niego chipsy, dodajemy do sałatek, potrawek i smoothie, a ja dzisiaj polecam go w zupie z czarnym ryżem i maślaną fasolką. Zupa krem z jarmużu zachwyca nie tylko pięknym, zielonym kolorem, ale też smakiem. Na dodatek jest bardzo pożywna i zdrowa. Szczególnie teraz, zimą, warto sięgać po takie dania.
Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką
Składniki
- 2 00g jarmużu
- 2 średnie ziemniaki
- 2 pędy selera naciowego
- 1 cm kłącza imbiru
- 1 mała cebula
- 1 zielone chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 1 00g czarnego ryżu
- 1 puszka 400g białej fasoli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 gałązka rozmarynu
- 2- 3 łyżki oliwy
- 5 0ml śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego
- sól pieprz do smaku
- liść laurowy
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Selera i jabłko pokrój na podobnej wielkości kawałki.
- Posiekaj drobno imbir, chili i 1 ząbek czosnku.
- Na oliwie podsmaż czosnek, chili i imbir nie rumieniąc.
- Następnie dodaj ziemniaki, cebulę pokrojoną w pióra i seler.
- Podsmaż około 1 minutę. Następnie dodaj jabłko i liść laurowy.
- Po kolejnej minucie, dolej około 1,5-2l wody lub bulionu warzywnego i gotuj całość do miękkości.
- Z jarmużu usuń twarde łodygi.
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Gdy warzywa są miękkie, dodaj jarmuż i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
- Usuń liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na klarowanym maśle podsmaż odsączoną z zalewy fasolkę z rozmarynem i ostatnim ząbkiem czosnku. Gdy fasolka zacznie pękać, jest gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na talerze wylej po porcji zupy, dodaj ugotowany ryż i fasolkę. Skrop oliwą i polej śmietanką kokosową.
- Opcjonalnie, dodaj świeżą kolendrę.
Podpowiedzi i notatki
Jeśli interesują Was kulisy powstania moich zdjęć kulinarnych, także z tej sesji, zapraszam do Zuzi z Chilli Czosnek i Oliwa.
Bardzo ładnie wyglądająca zupa :) My nasze gotujemy na przefiltrowanej wodzie,mamy filtr redox fitaqua – ta woda poprawia smak zupy, wpływa też pozytywnie na organizmy bo działa jak profilaktyka antynowotworowa.
mój ulubiony
Świetne zdjęcia, cudne przepisy!