Zaczął się marzec i na horyzoncie widać było już wiosnę. Bazie zaczęły w wazonie puszczać zielone listki i przygotowania do Wielkanocy za pasem, a zima nie odpuszcza. Jest ponoru, buro, a pani zima policzkuje wszystkich, którzy musieli wyjść z domów mokrym śniegiem. Za karę, że nie możemy doczekać się wiosny, ale właściwie to nic nowego.
Coraz częściej gotuję na zielono. I tak jest tym razem. Oprócz klasycznego pesto, to druga ulubiona przez nas zielona potrawa ze spaghetti. Świeże zioła to coś, co zawsze smakuje wyśmienicie. Danie jest smaczne, szybkie i proste do przygotowania. Nie sposób go nie polubić.
Makaron spaghetti z zielonymi warzywami
Proste, szybkie danie z parmezanem i warzywami
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 300 g zielonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy
- Łyżka posiekanego świeżego oregano
- Pęczek bazylii
- ¼ szklanki startego parmezanu
- Sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
- Na oliwie podsmaż posiekany czosnek.
- Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski i posiekany seler. Podsmaż kilka minut aż warzywa zaczną mięknąć.
- Dodaj 2 łyżki wody z gotowania makaronu i podduś minutę.
- Dopraw do smaku solą i obficie czarnym pieprzem.
- Dodaj posiekane oregano i bazylię.
- Do sosu wrzuć makaron i parmezan. Wymieszaj.
- Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i parmezanem.
Smacznego!
Zdrowy i pyszny przepis, uwielbiam makarony z zielonymi dodatkami. Widziałam na tym blogu jeszcze wiele wspaniałych zdrowych przepisów. Pozdrawiam serdecznie http://www.zdrowadieta.opole.pl
Pyszności i piękne zdjęcia :) pozdrawiam
pysznie
:)
mmmmm pycha !
WOW! Super danie! Na mnie robi wrażenie, dlatego czym prędzej je wypróbuję. Pozdrawiam :)
O jest mój ulubiony seler naciowy. Pycha!
Super danie! Ważne, że nie ma mięsa i można jeść zawsze.