Spaghetti z zielonymi warzywami

Zaczął się marzec i na horyzoncie widać było już wiosnę. Bazie zaczęły w wazonie puszczać zielone listki i przygotowania do Wielkanocy za pasem, a zima nie odpuszcza. Jest ponoru, buro, a pani zima policzkuje wszystkich, którzy musieli wyjść z domów mokrym śniegiem. Za karę, że nie możemy doczekać się wiosny, ale właściwie to nic nowego.

Coraz częściej gotuję na zielono. I tak jest tym razem. Oprócz klasycznego pesto, to druga ulubiona przez nas zielona potrawa ze spaghetti. Świeże zioła to coś, co zawsze smakuje wyśmienicie. Danie jest smaczne, szybkie i proste do przygotowania. Nie sposób go nie polubić.

No ratings yet

Makaron spaghetti z zielonymi warzywami

Proste, szybkie danie z parmezanem i warzywami
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 300 g zielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy
  • Łyżka posiekanego świeżego oregano
  • Pęczek bazylii
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • Sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
  • Na oliwie podsmaż posiekany czosnek.
  • Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski i posiekany seler. Podsmaż kilka minut aż warzywa zaczną mięknąć.
  • Dodaj 2 łyżki wody z gotowania makaronu i podduś minutę.
  • Dopraw do smaku solą i obficie czarnym pieprzem.
  • Dodaj posiekane oregano i bazylię.
  • Do sosu wrzuć makaron i parmezan. Wymieszaj.
  • Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i parmezanem.
Okazja: Danie główne, Wegetariańskie
Rodzaj dania: Wegetariańska

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Zdrowy i pyszny przepis, uwielbiam makarony z zielonymi dodatkami. Widziałam na tym blogu jeszcze wiele wspaniałych zdrowych przepisów. Pozdrawiam serdecznie http://www.zdrowadieta.opole.pl

  2. Pyszności i piękne zdjęcia :) pozdrawiam

  3. ~Anna z OdchudzanieJestProste.pl :) says:

    pysznie
    :)

  4. mmmmm pycha !

  5. WOW! Super danie! Na mnie robi wrażenie, dlatego czym prędzej je wypróbuję. Pozdrawiam :)

  6. O jest mój ulubiony seler naciowy. Pycha!

  7. ~Marian says:

    Super danie! Ważne, że nie ma mięsa i można jeść zawsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading