Orzechowy pieczony kurczak na zielonej sałacie z groszkiem

Powoli zaczynam mieć dość zimowej pogody, ciągłej szarugi i widoku gołych gałęzi drzew. Cieszy mnie każdy jaśniejszy promień słońca i skoki temperatury. Najchętniej zrzuciłabym już ciężkie buty i kurtkę witając wiosnę otwartymi ramionami, ale przyjdzie mi jeszcze na to nieco zaczekać. W każdym razie już dzisiaj wprowadzam do mojej kuchni nieco zieleni. Świeża rzymska sałata i groszek to moi dzisiejsi ulubieńcy. W połączeniu z chrupiącą skórką orzechowego kurczaka są w stanie zaspokoić niejeden głód.

Tak pieczony kurczak jest niesamowity – chrupiący, soczysty i pełen smaku. Orzechowa marynata nadała mięsu wyjątkowy aromat, który może być odskocznią od klasycznych i dobrze nam znanych kompozycji ziół i przypraw. Zielone warzywa świetnie komponują się ze złocistą skórką kurczaka i smakują równie świetnie jak wyglądają.

 

No ratings yet

Orzechowy kurczak na zielonej sałacie z groszkiem

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty

Składniki

  • 4 udka z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu chili sambal lub sriracha
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • główka sałaty rzymskiej
  • 50 g rukoli
  • 150 g zielonego groszku
  • 2 dymki
  • 1 limonka sok
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią mięso. Odstaw na minimum 30 minut, a następnie upiecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut.
  • Groszek obgotuj krótko w osolonym wrzątku przez minutę, a następnie przelej zimną wodą.
  • Sałatę rozdziel na pojedyncze liście, umyj i osusz. Skrop sokiem z limonki, oliwą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i rozłóż na półmisku.
  • Na sałacie ułóż upieczone mięso i posyp zblanszowanym groszkiem i posiekaną dymką.
Okazja: Danie główne

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Piękne zdjęcia, potrawa taka wiosenna. Super!:)

  2. Bardzo ciekawy przepis a zdjęcie cudne-muszę koniecznie wypróbować!

    1. Małgosia Author says:

      Polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading