Sałatka z melonem, szynką parmeńską i mozzarellą to lekka i elegancka przekąska. Pięknie prezentuje się na talerzu i równie dobrze smakuje. Na uznanie zasługuje fakt, że przygotowuje się ją w mgnieniu oka, z zaledwie kilka składników. W mojej dzisiejszej wersji wycięłam kulki z melonów, ale równie dobrze można pokroić go w kostkę, a zamiast rwać ser na kawałki, można użyć mini mozzarelli – proste, prawda?
Czas karnawału to moment, gdy takie proste i smaczne przekąski są w cenie. Znudziły nam się już klasyczne, jarzynowe sałatki z majonezem, szukamy czegoś szybkiego, lekkiego i wyróżniającego się spośród innych. Taka sałatka z melonem spełnia wszystkie te założenia. Być może pozornie jest to typowo letnia propozycja, ale według mnie niekoniecznie. Melon jest dostępny przez cały rok, a o tej porze roku są naprawdę smaczne i soczyste. O pozostałe składni również nie będzie trudno. Być może większość składników znajdziecie w lodówce.
Niespodziewani goście pukają do drzwi? Jeśli tylko znajdziecie melona pod ręką lub otwarty sklep, taką sałatkę z melonem zrobicie w dosłownie 5 minut. Goście z pewnością będą zadowoleni.

Sałatka z melonem, szynką parmeńską i mozzarellą
Składniki
- 350 g melona żółtego - ok 1/2 melona
- 350 g melona cantalupa - ok 1/2 melona
- 50 g rukoli
- 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 200 g mozzarelli
- 50 ml oliwy EV
- 20 ml octu z białego wina
- kolorowy pieprz
- sól morska
Sposób przygotowania
- Z melonów wykrawaj kuleczki za pomocą specjalnej łyżeczki lub pokrój w 2cm kostkę.
- Na półmisku rozłóż rukolę, a na niej rozsyp pokrojone melony.
- Rozłóż plastry szynki
- Mozzarellę porwij na kawałki i rozłóż na sałatce.
- Całość oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem, solą morską.
- Skrop octem z białego wina i oliwą.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Przepyszna i szybka salatka. Goscie zajadali az milo bylo patrzec. Super przepis
Dziekuje
Beata