Sałatka z kuskusem to zawsze pożywny i pełnowartościowy posiłek na lunch lub letni obiad. W wersji z burakami i fetą dzieje się sporo, ale wszystko naprawdę smacznie się komponuje.
Kuskus sam w sobie wydaje się nijaki i wiele osób uważa go za niezbyt smaczny dodatek. Wystarczy jednak kilka dodatków, a staje się bazą do naprawdę wielu dań. Taka jest też ta sałatka z kuskusem. Bardzo ją lubię, tak samo zresztą jak tabbouleh, która często gości na moim stole w sezonie letnim. W przypadku dzisiejszego przepisu, składniki są mniej sezonowe. Dzięki temu jednak temu można z powodzeniem podawać ją przez cały rok bez obawy o dostępność, czy jakość składników.
Przygotowanie takiej sałatki nie zajmuje więcej niż 15-20 minut W zasadzie wszystko bazuje na czasie, który wymagany jest do ugotowania kuskusu. O ile oczywiście mamy ugotowane buraczki, bo te gotują się dość długo. Ja jednak zawsze mam kilka w zapasie. Nigdy przecież nie wiadomo kiedy mogą się przydać. A przydają się zazwyczaj dość często, bo to fantastyczny składnik wielu sałatek i potraw. Smakuje o każdej porze roku równie świetnie.
Pozostałe składniki już tylko podkręcają smak sałatki. Jest świeży szpinak i słona feta, koperek i orzechy laskowe. Całość naprawdę aż eksploduje witaminami i smakiem. Polecam serdecznie!
Sałatka z kuskusu z burakami i fetą
Składniki
- 70 g kuskusu
- 100 g szpinaku
- 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 150 g sera feta
- 50 g czerwonej cebuli
- 50 g orzechów laskowych
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 cytryny
- 75 ml oliwy EV
- 40 ml octu z czerwonego wina
- 10 ml miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kuskus wymieszaj z łyżką oliwy. Dodaj skórkę otartą z wyszorowanej połówki cytryny oraz sok. Zalej wrzątkiem tak, aby woda przykrywała kuskus 1cm warstwą. Odstaw pod przykryciem do napęcznienia. Gdy kuskus wchłonie cały płyn, przemieszaj widelcem i odstaw do przestygnięcia.
- Na suchej patelni upraż orzechy. Posiekaj po przestudzeniu.
- Do dużej miski wlej ocet, miód oraz oliwę. Dopraw solą i obficie pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji.
- Do dressingu dodaj szpinak, pokrojone w kostkę buraki, kuskus oraz cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Wymieszaj.
- Do sałatki dodaj pokruszoną fetę. Ponownie wymieszaj.
- Sałatkę posyp posiekanymi orzechami i porwanym koperkiem.
- Podawaj od razu, albo przełóż do pojemnika na lunch.
Eksploduje też kolorami, a tak podane dania pozwalają poczuć lato w pełni. Na szczęście sałatka bazuje na takich składnikach, że pozwala poczuć je w dowolnej porze roku. :) Świetny pomysł i bardzo inspirujący blog! :)
O tak, kolory na talerzu pobudzają zmysły i apetyt :)
Szukałam jakiejś ciekawej i nieznanej mi sałatki i właśnie znalazłam:) Zapowiada się bardzo smakowicie:)
Ta sałatka jest prawdziwym hitem w mojej kuchni. Połączenie kuskusu, pieczonych buraków i kremowej fety tworzy niezwykłe połączenie smakowe, które mnie osobiście zachwyca. A jako miłośniczka buraków, ta sałatka jest dla mnie prawdziwym przebojem. Z całego serca polecam ten przepis wszystkim miłośnikom buraków i sałatek.