Surówka z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na przełomie wiosny i lata, gdy na straganach pojawiają się piękne i soczyste główki. Zaraz obok kapusty duszonej z pomidorami to moja ulubiona potrawa w tym sezonie. Chyba nie potrafiłabym się określić, którą uwielbiam bardziej.
Kapusta towarzyszy nam w kuchni w zasadzie przez cały rok. Możemy wybierać spośród białych, czerwonych, poprzez włoskie , czy nawet pekińskie. Wiosenna, młoda kapusta jednak to najlepsza spośród wszystkich. I surówka z młodej kapusty to najprostszy i najsmaczniejszy dodatek, który ożywi niemal każdy domowy posiłek. Moja ulubiona wersja tej surówki jest na bazie prostego sosu vinaigrette w polskim wydaniu. Tu konieczne jest użycie oleju, nie oliwy. Według mnie oliwa, nawet ta najlepsza zupełnie zmienia charakter tej surówki. Po wielu próbach, testach i dolewaniu oliwy z tak zwanego przyzwyczajenia już wiem, że to właśnie olej jest tu idealnym dodatkiem. Dzięki niemu surówka smakuje jak za dawnych lat. Taką właśnie robiła moja babcia i mama.
No i jeszcze świeży koperek. Nie zapomnijcie o nim przypadkiem. Teraz jest najsmaczniejszy – delikatny, niemal słodki, chociaż już bujny i dorodny. To składnik, który do kapusty pasuje wyśmienicie i nie powinno zabraknąć go w surówce. Nie powinno zabraknąć go też w innych potrawach z młodej kapusty, ale to już temat na zupełnie inną okazję…
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 50 ml oleju roślinnego
- 50 ml octu jabłkowego lub winnego
- 15 g miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kapustę poszatkuj w długie i cienkie nitki.
- Koperek posiekaj drobno.
- Do dość dużej miski wlej ocet, olej oraz miód. Dodaj sporą ilość świeżo mielonego pieprzu oraz sól. Rozmąć energicznie sos, do uzyskania jednolitej emulsji.
- Do dressingu dodaj poszatkowaną kapustę i koperek. Dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 10-15 minut, aby kapusta lekko zmiękła w sosie. Nie jest to niezbędne, ale warto to zrobić.