Pasta jajeczna to klasyk, który gościł na stołach naszych babć, mam, a teraz u nas. To ciekawe urozmaicenie śniadań opartych na jajkach. Tym razem pojawia się w odświeżonej wersji z wędzonym łososiem.
Jajka na śniadanie to świetny pomysł. Są smaczne, można je przygotować na wiele przeróżnych sposobów, dodają energii i zapewniają sytość na długo. Przygotowywałam już jajka na chmurkach, zapiekane jajka faszerowane w sosie koperkowym, sałatkę jajeczną, stratę i przeróżne omlety. Przyszła kolej na moją ulubioną wersję tego danka – pasta jajeczna z wędzonym łososiem. Jest wytrawna i wyrazista w smaku, najlepiej smakuje z odrobiną ostrej papryki i sosu sriracha i świeżym koperkiem. Dla wielbicieli delikatniejszych smaków polecam użyć pieczonego łososie z nutą wędzonej papryki – wyborna!
Do tego przepisu użyłam łososia wędzonego na gorąco i takiego też polecam Wam. Zapewnia lepszą konsystencję gotowej paście, a w smaku jest równie smaczny chociaż chyba nieco mniej popularny. Kolejną modyfikacją tej pasty może być zastąpienie ostrego sosu pikanynym ketchupem. Tę wersję polecam tym, którzy źle znoszą pikantne potrawy oraz młodszym dzieciom. Pastę z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej, a jeśli nie macie malaksera lub blendera, sprawdzi się też ostry nóż. Taka drobno siekana pasta ma swój urok i świetną, konsystencję. Pełna dowolność i spore pole manewru w przypadku, gdy bazowy przepis nie do końca pasuje.

Pasta jajeczna z wędzonym łososiem
Składniki
- 125 g filet z łososia wędzony na gorąco bez skóry
- 4 szt jajka
- 30 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu sriracha lub innego chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 30 g masła opcjonalnie
- koperek
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo przez około 8-10 minut. Następnie ostudź i obierz ze skorupek.
- Wszystkie składniki pasty zmiksuj razem na gładką pastę lub pozostaw niewielkie kawałki jeśli wolisz bardziej strukturalną pastę. Możesz też bardzo drobno posiekać składniki pasty nożem.
- Pastę dopraw do smaku po zmiksowaniu.
- Masło roztop.
- Pastę przełóż do słoiczka i polej roztopionym masłem. Można pominąć ten etap, a danie będzie mniej kaloryczne. Schłodź.
- Podawaj na tostach posypaną koperkiem.
Po prostu nie wierzę jak to wygląda mega apetycznie <3 Uwielbiam łososia w każdej postaci ale z jajkiem go jeszcze nie jadłem bo nigdy nie wpadłem na pomysł żeby z tego zrobić pastę