Frittata z makaronem i groszkiem

Frittata z makaronem to świetny pomysł na pożywne śniadanie, albo lunch. Smakuje bowiem świetnie na ciepło, od razu po przyrządzeniu, ale niczego nie brakuje jej także na zimno. Plusem tego dania jest też to, że nie potrzebujemy do niej już nic innego. No, może kilka świeżych warzyw, ale tu z pomocą przyjdzie nam słodki pomidor, albo kilka liści chrupkiej sałaty. I jesteśmy w raju!

Jest to też dobry sposób na wykorzystanie resztek makaronu lub warzyw, bo wprawdzie moja wersja występuje z groszkiem, jednak nie tylko z nim będzie pyszna. Tak więc naturalnie okazuje się, że taka frittata z makaronem będzie także idealnym daniem kolacyjnym. Cała rodzina będzie najedzona i nic się nie zmarnuje..

Po kolacji został kawałek frittaty z makaronem? Nic nie szkodzi. Zapakuj ją do śniadaniówki. Ktoś na pewno się ucieszy znajdując ją tam w porze drugiego śniadania.

Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, moja babcia robiła omlet przypominający właśnie włoską frittatę. Ta babcina nie była zapiekana w piekarniku, ani posypana serem, ale poza tym niczym się nie różniła. Uwielbiałam tę przypieczoną od spodu skórkę i wilgotny wierzch. Babcia najczęściej robiła ją na plastrach wiejskiej słoniny. Za tą częścią akurat nie przepadałam, chociaż sam wytopiony z niej tłuszcz sprawiał, że danie miało swój niepowtarzalny smak. Wszystkie kawałki skrupulatnie układałam na brzegu talerza ku irytacji babci. Chyba do dzisiaj mogłabym tak robić… Babciny omlet jednak wciąż wspominam, bo ostatecznie bardzo go lubiłam.

zapiekana frittata z makaronem

5 z 2 głosów

Frittata z makaronem i groszkiem

Pyszne i proste danie na każdą porę dnia. Świetny sposób na wykorzystanie resztek makaronu i warzyw.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty

Akcesoria

  • patelnia odporna na wysoką temperaturę

Składniki

  • 5 sztuk jajek dużych
  • 200 g ulubionego makaronu w wersji bez glutenu - bezglutenowy
  • 120 g groszku mrożonego
  • 100 g parmezanu lub grana padano
  • 200 ml mleka
  • tymianek 2-3 gałązki lub 1/4 łyżeczki suszonego
  • 20 ml oliwy
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu lub użyj ugotowanego wcześniej.
  • Jajka rozmąć z mlekiem w misce. Nie ubijaj zbyt mocno. Dodaj ugotowany i wystudzony makaron oraz groszek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
  • Na średnio rozgrzaną patelnię wylej masę jajeczną i smaż potrząsając patelnią aż masa się zestali niemal w całości. W połowie czasu smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką lub kawałkiem pergaminu.
  • Rozgrzej piekarnik na funkcji grill do 250 stopni C.
  • Prawie zestaloną frittatę, zrumienioną od spodu posyp startym parmezanem.
  • Wstaw pod rozgrzany grill na około 5-10 minut lub do momentu aż ser się roztopi.
  • Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Okazja: Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Potrawy z jajek
Słowa kluczowe: groszek, jajka, makaron, parmezan

Kliknij, aby sprawdzić inne dania z jajek!

frittata z makaronem i groszkiem

 

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading