Sałatka jajeczna to jeden z prostszych pomysłów na śniadanie lub szybki lunch. Można zjeść ją na kanapce lub tak, jak zwykliśmy zjadać nasze polskie sałatki majonezowe – z talerzyka lub miseczki. Z powodzeniem można zabrać ją do pracy lub szkoły, albo zjeść przy rodzinnym stole – nie ma reguły.
W moim wykonaniu sałatka jajeczna to zazwyczaj dość drobno posiekane składniki. Dzięki temu zabiegowi, zyskuje ona formę pasty do chleba i tak też ją podaję – na pieczywie. Najbardziej lubimy w tym przypadku ciemne, pełnoziarniste chleby lub tosty.
Tym razem zależało mi, aby oprócz jajek w sałatce jajecznej znalazły się pożywne warzywa. Postawiłam na soczewicę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek. Dodatkowo, dostarcza wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja soczewicy w porze śniadanie to być może niecodzienny dodatek, ale z pewnością smaczny i zdrowy.

Sałatka jajeczna z soczewicą i marynowaną jalapeno
Składniki
- 5 jajek
- 100 g brązowej soczewicy ugotowanej na sypko lub z puszki
- 50 g czerwonej cebuli
- 50 g marynowanej papryki jalapeno
- 125 ml majonezu
- 10 g musztardy dijon
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz. Pokrój na ćwiartki, a następnie posiekaj wg uznania w malakserze lub bardzo drobno nożem.
- Cebulę pokrój z drobną kostkę.
- Soczewicę odsącz dokładnie.
- Papryczki jalapeno posiekaj. Użyj tyle, ile uważasz za stosowne; do uzyskania odpowiedniej ostrości - sałatka powinna być wyraźnie pikantna.
- Wszystkie przygotowane składniki sałatki wymieszaj. Dodaj majonez oraz musztardę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
pasta jajeczna z jalapeno.. mój narzeczony byłby zachwycony!
Pozwolę sobie zażartować… Jest prosta, można się poświęcić ;)
Teraz to już nie ma odwrotu – muszę zrobić taką pastę jajeczną!
Koniecznie :)
Fajna sałatka. Jajka z soczewicą to fajne kombo!