Sakiewki z kurczaka z orzechami

Karnawał i okres poświąteczny to czas, gdy wszyscy mamy ochotę odpocząć od ciężkich, tradycyjnych dań i wielogodzinnego stania przy kuchence. Nasze posiłki stają się lżejsze i mniej skomplikowane. Częściej stawiamy na dania, które nie wymagają długiej obróbki i nadają się do podania gościom. Nawet tym niezapowiedzianym. W czasie wzmożonych zabaw i przyjęć w gronie przyjaciół warto mieć w pogotowiu przepisy, które możemy przygotować w kilka chwil. W końcu nikt nie chce spędzić własnego przyjęcia w kuchni. Jeśli wstępne przygotowania zrobimy przed przybyciem gości, samo pieczenie mięsa zajmie tylko chwilę.

Obok mielonego kurczak jest ulubionym mięsem moich dzieci. Gdy mam niewiele czasu na gotowanie, stawiam właśnie na ten rodzaj mięsa. Chętnie też wybieram białe i delikatne mięso z piersi. Nie wymaga długiego gotowania, ani marynowania. Idealnie sprawdza się w każdej sytuacji i niezależnie od okazji. Przygotowane według mojego dzisiejszego przepisu smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak też na zimno i zapewnia stuprocentowy sukces kulinarny.

Piersi kurczaka nafaszerowałam orzechami włoskimi, a całość zawinęłam w cienkie plastry szynki parmeńskiej, które po upieczeniu stały się lekko chrupiące i świetnie zatrzymały wilgoć w mięsie. Słodycz syropu klonowego świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka i aromatem pieczonych orzechów. Ten zestaw smaków uważam za jeden z bardziej udanych, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Polecam i zapewniam, że sakiewki z kurczaka z orzechami staną się przebojem i zadowolą nawet najwytrawniejszych smakoszy!

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 3 średnie pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 50ml syropu klonowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj i osusz.
  • Każdą pierś natnij przez środek wzdłuż tworząc coś w rodzaju kieszonki na farsz. Nie przetnij do końca.
  • Orzechy lekko posiekaj lub pokrusz niezbyt drobno. Upraż na rozgrzanej patelni aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się. Dodaj 1/2 łyżki masła i 1-2 łyżki syropu klonowego. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż chwilę aż orzechy całe pokryją się syropem. Zdejmij z patelni i lekko przestudź.
  • Mięso oprósz solą od środka. Do każdej kieszonki włóż po części orzechów i zamknij w sakiewce.
  • Każdą pierś owiń plastrami szynki parmeńskiej i zepnij wykałaczką, aby sakiewki nie rozpadły się podczas smażenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Na rozgrzaną patelnię włóż masło i oliwę. Podsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony podlewając od czasu do czasu tłuszczem. Na koniec podlej całość pozostałym syropem klonowym tak, by mięso było całe nim pokryte. Możesz dodać też na patelnię kilka połówek orzechów. Będą świetnym dodatkiem uzupełniającym danie.
  • Wstaw całą patelnię do nagrzanego piekarnika i dopiekaj przez 15-20 minut. Upieczone mięso powinno być sprężyste po naciśnięciu.
  • Odstaw na 5-10 minut przykryte folią aluminiową by odpoczęło.
  • Przed podaniem pokrój w ukośne plastry i podawaj na sałacie z ulubionymi dodatkami.
  • Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z kremowym pure z ziemniaków lub innych warzyw korzeniowych.

Smacznego!

 

Join the Conversation

  1. ~Justtrendy says:

    Znakomity przepis na zimowe przyjęcia.
    Jutro mam gości i zastanawiałam się co podać.
    Choć moją pasją jest kuchnia wegańska i wegetariańska, jutro wypróbuję powyższy przepis.
    Pozdrawiam
    justtrendy.blog.pl

  2. przeepyszne :) pozdrawiam!

  3. Musiał być ciekawy smak w takim połączeniu:)

  4. Mniam mniam. Kto mi zrobi takie danie?:>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading