Karnawał i okres poświąteczny to czas, gdy wszyscy mamy ochotę odpocząć od ciężkich, tradycyjnych dań i wielogodzinnego stania przy kuchence. Nasze posiłki stają się lżejsze i mniej skomplikowane. Częściej stawiamy na dania, które nie wymagają długiej obróbki i nadają się do podania gościom. Nawet tym niezapowiedzianym. W czasie wzmożonych zabaw i przyjęć w gronie przyjaciół warto mieć w pogotowiu przepisy, które możemy przygotować w kilka chwil. W końcu nikt nie chce spędzić własnego przyjęcia w kuchni. Jeśli wstępne przygotowania zrobimy przed przybyciem gości, samo pieczenie mięsa zajmie tylko chwilę.
Obok mielonego kurczak jest ulubionym mięsem moich dzieci. Gdy mam niewiele czasu na gotowanie, stawiam właśnie na ten rodzaj mięsa. Chętnie też wybieram białe i delikatne mięso z piersi. Nie wymaga długiego gotowania, ani marynowania. Idealnie sprawdza się w każdej sytuacji i niezależnie od okazji. Przygotowane według mojego dzisiejszego przepisu smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak też na zimno i zapewnia stuprocentowy sukces kulinarny.
Piersi kurczaka nafaszerowałam orzechami włoskimi, a całość zawinęłam w cienkie plastry szynki parmeńskiej, które po upieczeniu stały się lekko chrupiące i świetnie zatrzymały wilgoć w mięsie. Słodycz syropu klonowego świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka i aromatem pieczonych orzechów. Ten zestaw smaków uważam za jeden z bardziej udanych, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Polecam i zapewniam, że sakiewki z kurczaka z orzechami staną się przebojem i zadowolą nawet najwytrawniejszych smakoszy!
Smacznego!
Znakomity przepis na zimowe przyjęcia.
Jutro mam gości i zastanawiałam się co podać.
Choć moją pasją jest kuchnia wegańska i wegetariańska, jutro wypróbuję powyższy przepis.
Pozdrawiam
justtrendy.blog.pl
przeepyszne :) pozdrawiam!
Musiał być ciekawy smak w takim połączeniu:)
Pelna ekstrawagancja!
Mniam mniam. Kto mi zrobi takie danie?:>