Ciasto bananowe to kwintesencja nadchodzącej jesieni. Słodki zapach pieczonych bananów sprawia, że robi się cieplej, milej, przyjemniej. Zapach pieczonych bananów i palonego cukru ma w sobie coś rozgrzewającego. Otula niczym ciepły koc w chłodny wieczór, rozgrzewa lepiej niż kubek gorącej herbaty po jesiennym spacerze i budzi skuteczniej niż kasztan spadający wprost na głowę…
Takie ciasto bananowe najwięcej smaku ma, gdy upiecze się je z mocno dojrzałych bananów, nawet tych już, na które nie mamy ochoty. Tych z pociemniałą skórką lub nawet mrożonych. Jest proste i długo utrzymuje świeżość. Nawet po kilku dniach można zabrać je w pudełku do pracy i zjeść ze smakiem. Nie jestem jednak pewna, czy w jakimkolwiek domu uchowa się przez kilka dni. U nas znika zazwyczaj jeszcze tego samego dnia. Czasami udaje się przemycić kawałek do kawy następnego poranka.
Na blogu znajdziecie też stary już przepis na ciasto bananowe w wersji czekoladowej – równie pyszne i tak samo niezawodne. Spodoba się tym, którzy bez czekolady nie mogą żyć. Dla tych natomiast, którzy nie przepadają za rodzynkami mam radę – zastąpcie je chipsami czekoladowymi. Wasze ciasto bananowe będzie wspaniałe. Banany świetnie komponują się ze smakiem ciemnej czekolady.
Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami
Składniki
- 4 jajka
- 250 g masła miękkiego
- 300 g mąki pszennej
- 400 g bananów mocno dojrzałych
- 100 g cukru trzcinowego demerara
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
- Keksówkę o wymiarach 10cm x 21cm wyłóż pergaminem.
- 300g bananów rozgnieć widelcem (mogą być rozmrożone). Jednego banana w całość odłóż do udekorowania ciasta.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
- Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie połączy się z masą.
- Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę do masy maślanej. Wymieszaj. Dodaj rozgniecione banany i ponownie wymieszaj. Na koniec wsyp pozostałą część mąki. Wymieszaj krótko - do połączenia się składników.
- Do ciasta dodaj rodzynki i większość pokruszonych lub posiekanych orzechów. Niewielką ilość zostaw do posypania ciasta. Wymieszaj krótko.
- Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Ułóż na górze ostatniego banana przekrojonego wzdłuż i posyp orzechami.
- Piecz około 50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone) Ostudź.
Podpowiedzi i notatki
Dla mnie idealne ciasto na… zimę :) Gdy skończą się sezonowe owoce :) Do kawy i herbaty gdy za oknem już ciemno :)
Zimą też będzie pyszne! U mnie bananów nie może zabraknąć nawet latem więc takie ciasto piekę dość regularnie :)
Bardzo ciekawy przepis :) Też wydaje mi się, że na zimę może być idealny :)