Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami

Ciasto bananowe to kwintesencja nadchodzącej jesieni. Słodki zapach pieczonych bananów sprawia, że robi się cieplej, milej, przyjemniej. Zapach pieczonych bananów i palonego cukru ma w sobie coś rozgrzewającego. Otula niczym ciepły koc w chłodny wieczór, rozgrzewa lepiej niż kubek gorącej herbaty po jesiennym spacerze i budzi skuteczniej niż kasztan spadający wprost na głowę…

Takie ciasto bananowe najwięcej smaku ma, gdy upiecze się je z mocno dojrzałych bananów, nawet tych już, na które nie mamy ochoty. Tych z pociemniałą skórką lub nawet mrożonych. Jest proste i długo utrzymuje świeżość. Nawet po kilku dniach można zabrać je w pudełku do pracy i zjeść ze smakiem. Nie jestem jednak pewna, czy w jakimkolwiek domu uchowa się przez kilka dni. U nas znika zazwyczaj jeszcze tego samego dnia. Czasami udaje się przemycić kawałek do kawy następnego poranka.

Na blogu znajdziecie też stary już przepis na ciasto bananowe w wersji czekoladowej – równie pyszne i tak samo niezawodne. Spodoba się tym, którzy bez czekolady nie mogą żyć. Dla tych natomiast, którzy nie przepadają za rodzynkami mam radę – zastąpcie je chipsami czekoladowymi. Wasze ciasto bananowe będzie wspaniałe. Banany świetnie komponują się ze smakiem ciemnej czekolady.

ciasto bananowe najlepsze

5 z 2 głosów

Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami

Proste ciasto z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Wilgotne i delikatne - długo utrzymuje świeżość i wyborny smak.
Porcji 12 porcji
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 g masła miękkiego
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g bananów mocno dojrzałych
  • 100 g cukru trzcinowego demerara
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. 
  • Keksówkę o wymiarach 10cm x 21cm wyłóż pergaminem.
  • 300g bananów rozgnieć widelcem (mogą być rozmrożone). Jednego banana w całość odłóż do udekorowania ciasta.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie połączy się z masą.
  • Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę do masy maślanej. Wymieszaj. Dodaj rozgniecione banany i ponownie wymieszaj. Na koniec wsyp pozostałą część mąki. Wymieszaj krótko - do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj rodzynki i większość pokruszonych lub posiekanych orzechów. Niewielką ilość zostaw do posypania ciasta. Wymieszaj krótko.
  • Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Ułóż na górze ostatniego banana przekrojonego wzdłuż i posyp orzechami.
  • Piecz około 50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone) Ostudź.

Podpowiedzi i notatki

Rodzynki możesz zastąpić posiekaną ciemną czekoladą.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasta
Słowa kluczowe: banany, chlebek bananowy, ciasto bananowe

 

Join the Conversation

  1. Dla mnie idealne ciasto na… zimę :) Gdy skończą się sezonowe owoce :) Do kawy i herbaty gdy za oknem już ciemno :)

    1. Małgosia Author says:

      Zimą też będzie pyszne! U mnie bananów nie może zabraknąć nawet latem więc takie ciasto piekę dość regularnie :)

  2. Bardzo ciekawy przepis :) Też wydaje mi się, że na zimę może być idealny :)

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading