Świąteczna gorączka powoli opada. Szeleszczące torebki po rozpakowanych prezentach jeszcze leżą w kącie tworząc niemałą stertę, a kończąca się niedziela przypomina o nastawieniu budzika. Jutrzejsza poranna kawa wypita w biegu rozwieje resztki świątecznego lenistwa. Do kawy jednak będzie ciasto bananowe z kajmakiem z czekoladą z bezgłowych mikołajów. Za oknem zima i zlodowacenie, w kalendarzu poniedziałek i brak linki bezpieczeństwa z etykietą – „jeszcze jeden wolny dzień”.
Gdy jakiś czas temu po raz pierwszy upiekłam ciasto bananowe, zakochaliśmy się w nich od razu. Nie sposób oprzeć się ich niezwykłemu aromatowi. Już podczas pieczenia wokół unosi się karmelowy zapach pieczonych bananów i czekolady. Ciasto świetnie smakuje, jest aromatyczne o wilgotnym miąższu, dzięki czemu świetnie zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną lub lodami. Jeśli zostały Wam po świętach banany, albo tak jak ja macie zawsze kilka zamrożonych w pojemniku, koniecznie upieczcie to ciasto!

Ciasto bananowo - kajmakowe z czekoladą
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 100 g masła
- 1 szklanka kajmaku
- 2 do jrzałe banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka posiekanej czekolady mlecznej, deserowej itp
- 1/4 łyżeczki soli
- bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania
- Banany zmiksuj na pure lub dokładnie rozgnieć widelcem.
- Do śmietany dodaj sodę oczyszczoną i ubij trzepaczką aż się zacznie pienić. Odstaw na bok.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Miksuj do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
- Do śmietany dodaj banany i 2/3 szklanki kajmaku. Zmiksuj razem do połączenia.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą.
- Dodawaj do masy maślanej naprzemiennie po części suchych składników i masy bananowej. Zakończ mąką i wymieszaj do połączenia się składników.
- Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
- Ostudź całkowicie przed pokrojeniem.
- Przed podaniem udekoruj pozostałym kajmakiem i bitą śmietaną wg uznania.
Smacznego!
Ile to czekolad na szklankę ? Można jaśniej?
Oczywiście, można jaśniej. Szklanka drobno posiekanej czekolady to około 150g. W tym przypadku nie jest wymagana aptekarska dokładność.
Mnie też rozwalają pytania a na jakiej wielkości blachy są podane składniki. Jesli nie jest podane to znaczy że na standardowa blaszkę. Cvo do ilości czekolady połam ją wrzuć do szklanki imasz odpowiedź.
A ja jednak staram się, by przepisy były zrozumiałe i czytelne dla wszystkich, nie tylko zaawansowanych, ale czasami zdarza się, że konieczne są jakieś uściślenia. W miarę możliwości staram się rozwiązywać powstające problemy i rozwiewać wątpliwości.
Banan + kajmak = <3! ;-)
Dla mnie idealne połączenie<3
I jak tutaj przejść na dietę poświąteczną widząc takie pyszności? :))
Dieta to po nowym roku :)
na zdjęciu wygląda jak średnie ciasteczko ale bita śmietana robi smaku :)
Banany i kajmak to duet idealny, ciacho musiało smakować bajecznie :)
Właśnie je piekę,ale nie za bardzo urosło.UPS
W zależności od średnicy użytej formy ciasto będzie miało inną wysokość. Ono generalnie nie rośnie szczególnie spektakularnie.
Niestety wyszedł zakalec.
Czy ciasto na pewno się dopiekło? A może krojone na ciepło? Powinno ostygnąć przed pokrojeniem.
Połączenie kajmaku z bananami jest genialne, wydaje mi się, że najlepiej pasuje gorzka czekolada do tego przepisu, ale musiałabym sama sprawdzić ;)