Pieczone mięsa potrafią przysporzyć nam wiele problemów i wątpliwości. Szczególnie schab pieczony, bo ze względu na niewielką zawartość tłuszczu w tym rodzaju mięsa bywa, że wychodzi twardy i suchy. Nie jest jednak powiedziane, że tak być musi. Są sposoby na to, by pieczeń była soczysta i krucha jak nigdy dotąd.
Mój przepis na idealny schab pieczony jest prosty, ale nie wystarczy byle jak włożyć kawałka mięsa do piekarnika i zapomnieć o nim na długie godziny. To najlepszy sposób na wiórowatą pieczeń. Do pieczenia schabu trzeba się właściwie przygotować. Na szczęście nie są to karkołomne przygotowania i nie wymagają cyrkowej sprawności, ani też trudno dostępnych przypraw.
Wieprzowina bardzo lubi dodatek owoców. Mój schab pieczony podałam z chutneyem z ananasa i uważam, że to naprawdę świetny dodatek. Pięknie się prezentuje i smakuje wprost wyśmienicie. Taka pieczeń idealnie nadaje się na świąteczny stół lub niedzielny obiad. Robi się ją zaskakująco szybko, trzeba tylko pamiętać o włożeniu mięsa do solanki odpowiednio wcześniej.

Schab pieczony z ananasem
Soczysta pieczeń wieprzowa. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad.
Składniki
- 1-1,5 kg schabu wieprzowego (w kawałku)
Do przygotowania solanki:
- 100 g soli morskiej
- 50 g brązowego cukru
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu
- 2 l chłodnej wody (przegotowanej lub filtrowanej
Do pieczenia:
- 50 g masła
- 30 g musztardy
- 100 g brązowego cukru
- 750 g świeżego ananasa
- 1 cytryna
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- sól
- pieprz
- 20 ml oliwy lub oleju
Sposób przygotowania
- W chłodnej/zimnej wodzie rozmieszaj 1/2 szklanki soli, 1/4 szklanki brązowego cukru, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zanurz mięso w solance i wstaw do lodówki pod przykryciem na około 24-48 godzin. Pieczeń ze zdjęcia leżała w solance około 50 godzin.
- Po upływie czasu peklowania, wyjmij schab z solanki i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Piekarnik rozgrzej do 220°C
- Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Obsmażone mięso posmaruj musztardą, oprósz brązowym cukrem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 15 minut.
- Po 15 minutach zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°C i piecz przez około 40 minut (czas będzie różnił się w zależności od wielkości i grubości pieczeni). Gotowa i idealnie soczysta pieczeń ze schabu powinna wewnątrz osiągnąć temperaturę 62-65°C - w tym miejscu namawiam do korzystania z sondy lub kuchennego termometru.
- Ananasa obierz i oczyść. Pokrój na cząstki. Podsmaż na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dodaj 1/2 szklanki brązowego cukru i ponownie podsmaż. Dodaj sok z cytryny i czerwony pieprz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do szerokiego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika obok schabu. Zapiecz aż ananas będzie przyrumieniony i złocisty.
- Upieczone mięso odstaw na 10-15 minut, by odpoczęło przed krojeniem.
- Pieczeń pokrój na cienkie plastry. Podawaj z chutneyem z ananasa.
[URIS id=11060]
Zobacz inne przepisy na mięsa i wędliny
Ale piękna strona. Jakie cudne zdjęcia. A przepis biorę.
Pozdrawiam
Dziękuję pięknie :) a przepisem się częstuj – tym i pozostałymi :)
Uwielbiam mięso pieczone z owocami. Wcześniej robiłam ze śliwką, ale z ananasem jeszcze nie próbowałam :)