Pieczony schab w rozmarynowej marynacie

Przeglądając ostatnio moje kulinarne przygody zauważyłam, że niewiele pośród nich dań mięsnych. Żal mi się nieco zrobiło i nas (w szczególności męża mego)  i Was więc postanowiłam się poprawić. Dlatego też przedstawiam dziś pieczony schab, pachnący rozmarynem, w pikantnej marynacie, dzięki której jet kruchy i jednocześnie soczysty. Poza tym robi się prawie sam :)

Składniki:

  • 80 dkg schabu bez kości w kawałku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1-2 łyżki suszonego
  • sól
  • pieprz
  • chili/ ostra papryka
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Nasmarować nią mięso, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.

Mięso przed podaniem kroimy w plastry. Świetnie smakuje z surówką z sezonowych warzyw z domowym sosem vinaigrette.

Smacznego :)

Join the Conversation

  1. Mmm, schab w rozmarynie, dlaczego ja nigdy nie wpadłam na takie połączenie? To musi być cudowne :)

    1. Pastelle Author says:

      jeszcze nic straconego :)

  2. Wygląda wspaniale! Musi smakować wybornie

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję, dziewczyny za miłe słowa :) Staram się, by było smacznie i podobnie wyglądało. Zauważyłam też, że blogowanie mi służy ;)

  3. Domowe wędliny to jest to!!! Przebijają pod każdym względem te kupowane w marketach.

  4. ale pieczemy w folii czy juz bez?

    1. Pastelle Author says:

      Pieczemy bez folii, ale pod przykryciem. Ja używam naczynia żaroodpornego.

  5. Czy jest Pani w stanie podać konkretnie ile soli?

    1. Małgosia Author says:

      Około 1 łyżeczki. Wyjdzie +/- 8-10g niemniej jednak są to wartości orientacyjne i należy je dostosować do własnych preferencji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading