Lebkuchen – miękkie, orzechowe pierniczki

Najlepsze i najbardziej miękkie pierniczki jakie do tej pory miałam okazję piec. Idealne zaraz po upieczeniu i z każdym dniem coraz lepsze. Z pewnością wrócę do nich jeszcze nie raz.

Lebkuchen to takie małe pierniczkowe „Last minute”.

Jemiołę zawiesiłam na cienkiej, bawełnianej nitce. Przy każdym, nawet najdelikatniejszym podmuchu powietrza kołysze się niczym trącana niewidzialną dłonią.

Są też pierniczki błyszczące od słodkiego lukru, a śledź wygodnie leży w słoju nabierając świątecznego smaku. Gdy choinka rozbłyśnie milionem światełek, a ostatni opłatek głośno pęknie, by przypieczętować świąteczne życzenia, będziemy mogli zasiąść do stołu zastawionego dwunastoma potrawami.

Zanim jednak w końcu nadejdzie ta chwila, muszę jeszcze wiele przygotować., bo im bliżej świąt, tym bardziej mam wrażenie, że mam więcej do zrobienia.

Dziś przedstawiam lebkuchen. Pokochała je polska blogosfera i pokochałam je ja, bowiem są to chyba najsmaczniejsze pierniczki, jakie do tej pory jadłam. Mięciutkie, niezbyt słodkie, dzięki czemu spokojnie można je obficie polać lukrem. Na dodatek nie wymagają schładzania, wałkowania, wycinania i leżakowania, przez co ich przygotowanie od momentu rozpuszczenia masła do konsumpcji zajmuje zaledwie kilka chwil. Tak jak lubię najbardziej.

Składniki:

(około 45-50 sztuk)

  • 125g masła
  • 100g miodu
  • 100g ciemnego cukru trzcinowego
  • 200g mąki pszennej
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej grahama
  • 50g mielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuściłam z mlekiem, miodem i cukrem do połączenia się składników. Następnie dodałam cynamon i przyprawę korzenną i odstawiłam do wystudzenia.
  • Mąki przesiałam do miski, dodałam proszek i sodę i wymieszałam.
  • do wystudzonej masy korzennej dodałam jajko i wymieszałam do połączenia składników za pomocą łopatki.
  • Dodałam mąki i orzechy i zagniotłam niezbyt twarde, dość lepkie ciasto.
  • Odrywając po kawałku, formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
  • Piekłam 10-12 minut w temperaturze 180°C.
  • Ostudziłam, a następnie polukrowałam prostym lukrem z utartego cukru pudru z sokiem z cytryny lub wrzątkiem.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Czy te pierniczki można czymś nadziać?

    1. Małgosia Author says:

      Można, myślę, że dobrze sprawdziłaby się gęsta marmolada

  2. Też je pokochałam – nie przepadam za tradycyjnymi piernikami, a te były przepyszne (u mnie mnóstwo skórki pomarańczowej charakterystycznej dla lebkuchen) – w dodatku robi się je błyskawicznie :)

    1. Małgosia Author says:

      No właśnie ta nieszczęsna skórka pomarańczowa. Zupełnie nie umiem się do niej przekonać :) Miałam o niej wspomnieć, ale zupełnie wyleciało mi to z głowy, chyba za późno pisałam przepis :)

  3. Muszę koniecznie spróbować je upiec! Twoje są prześliczne!

  4. Jedne z najlepszych pierniczków na świecie :) Uwielbiamy je.:)

    1. Małgosia Author says:

      Ja już rok temu chciałam je upiec, ale jakoś nie wyszło, a teraz żałuję, bo są wspaniałe :)

  5. Upiekłam i muszę przyznać że są naprawdę pyszne :)

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że pierniczki smakują. Ja się w nich zwyczajnie zakochałam. To będą chyba pierwsze pierniczki, które będę piekła poza okresem świątecznym :)

  6. nadziałam je konfiturą brzoskwiniową, po polukrowaniu wyglądają jak pączki :D ale są pyszne i było zaskakująco mało roboty :)

  7. Lepiej żeby mi wyszły, bo z ostatniego przepisu na lebkuchen znalezionego w internetach wyszły mi taaakieee mięciuchne pierniki, że mogłem nimi budynki burzyć! ;P

    1. Małgosia Author says:

      Wykonane zgodnie z przepisem będą miękkie i bardzo smaczne :)

      1. Pierniczki wyszły super! Aczkolwiek trochę się machnąłem i zamiast 3 łyżeczek przyprawy do piernika dałem 3 łyżki. Szczerze? Nie wyobrażam sobie dać mniej! I u mnie bez lukru, bo coś mi się z mózgiem stało i przestałem się ślinić na nieludzkie ilości cukru. ;) Wesołych!

        1. Małgosia Author says:

          Przypraw korzennych nigdy nie jest za wiele. Cieszę się, że pierniczki jednak są miękkie :)

        2. Witam czy mogę użyć innych orzechów np. Laskowych bądź migdałów?

          1. Małgosia Author says:

            Można użyć dowolnych orzechów.

  8. Dziś zrobiłam ciasto, a jutro bedę piec:)

    1. Wyszły pyszne! Dziś robię drugą porcję:-)

  9. Witam,
    czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić pszenną? Czy pierniki wtedy wyjdą?
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. Małgosia Author says:

      Do pierników polecam pełnoziarnistą, ale ze zwykłą też wyjdą. Należy tylko uważać z ilością, może być konieczne zmniejszenie ilości mąki.

  10. Bardzo dziękuję za odpowiedź, drukuję przepis i zabieram się do pieczenia :D
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading