Granola to taki śniadaniowy pewnik – jak nie ma pomysłu, najprościej będzie sięgnąć po słoik. Mleka, czy jogurtu rzadko brakuje, a w ostateczności pochrupać też można.
Bo w końcu taka granola to nie tylko pozytywny zastrzyk energii, ale też spora porcja przyjemności, bo w końcu wszystko, co chrupie sprawia radość naszym podniebieniom. Zdarza mi się więc zamiast chipsów, czy innych paluszków sięgać po taką właśnie granolę – świetnie zastępuje nawet miskę popcornu do wieczornego seansu. Ważne jednak, by nie była to pierwsza lepsza torebka wyciągnięta z supermarketu. Najlepsza będzie granola domowa – łatwa, szybka i znacznie tańsza niż te gotowe. Ilość cukru i innych dodatków też można dowolnie regulować, co jest zdecydowanie przemawia za przygotowaniem jej samodzielnie.
Granoli w życiu zjadłam już wiele, ale czekoladowa granola jest chyba moją ulubioną, a ta w szczególności. Ma wszystko to, co lubię najbardziej – orzechy, lekką słodycz i chia – są w niej naprawdę świetne! Dodatek wiórków kokosowych dodaje jeszcze jednego wymiaru smaku, a jak wiadomo, kokos bardzo dobrze współgra z czekoladą, a orzechy dodają jeszcze więcej chrupkości.
Samo przygotowanie tej dekadenckiej granoli sprowadza się do zaledwie kilku czynności i nie więcej niż 30 minut. W zasadzie już kilka chwil po przygotowaniu możemy przystąpić do posiłku. To nawet mniej niż pędzić do pobliskiego sklepu po gotowe płatki, a różnica ogromna.
Czekoladowa granola z chia
Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 70 g orzechów pekan lub włoskich
- 25 g nasion chia
- 30 g wiórków kokosowych
- 25 g kakao opcjonalnie czekolady na gorąco w proszku
- 60 g oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml płynnego miodu lub syropu klonowego
- 50 g ciemnej czekolady opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
- Olej kokosowy podgrzej z miodem do momentu aż całość się roztopi i połączy. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Orzechy posiekaj, wymieszaj z płatkami owsianymi, chia i wiórkami kokosowymi. Dodaj kakao lub czekoladę w proszku i zalej ciepłym olejem kokosowym z miodem (lub syropem klonowym). Dokładnie wymieszaj.
- Mieszankę wysyp na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Granola powinna być luźno rozsypana na całej powierzchni, niezbyt grubo.
- Piecz około 20 minut. W połowie czasu przemieszaj lekko. Zrumienioną granolę wyjmij z piekarnika i wystudź. Po wystudzeniu rozkrusz zbrylone kawałki.
- Do zimnej granoli możesz dodać posiekaną ciemną czekoladę.
Naprawdę świetnie to wygląda :) Bardzo fajny przepis
Źle przeczytałam, piekłam 35min i wyciągnęłam spaloną :D
Och, bardzo mi przykro, mam nadzieję, że chociaż część udało się uratować, chociaż obawiam się, że po tak wydłużonym czasie mogło być różnie.