Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Wszędzie już pachnie jesienią. Pachnie deszczem, mglistym porankiem i grzybami… Pachnie dojrzałym sadem owocowym i schnącymi liśćmi.

Pachnie gorącą herbatą, którą znów lubię sączyć spod ulubionego koca i wciąż ciepłym drożdżowym ciastem ze śliwkami. Z nim mogę nawet z przyjemnością patrzeć jak kolorowe liście nostalgicznie spadają z drzew i cały świat przygotowuje się na nadchodzącą zimę.

Lato wróci za rok, a teraz czas odpocząć po wakacyjnych wojażach… Z jesienną drożdżówką… z tą najlepszą, domową…

Moja jesienna drożdżówka rośnie w oczach, warto więc użyć dość dużej blachy, by nie wypłynęła podczas pieczenia. Ogromna ilość śliwek w cieście sprawia, że jest wilgotne, wyraziste i kwaskowe. Zamiast tradycyjną kruszonką, posypałam wierzch ciasta orzechami, co dodało chrupiącego elementu i sprawiło, że jest jeszcze bardziej jesienne. Samo ciasto ze śliwkami nie jest zbyt słodkie, w dużej mierze za sprawą owoców. Dzięki mgiełce z cukru pudru wszystko się równoważy i smakuje wybornie.

Ciasta drożdżowe dzielę na dwie kategorie: dobre i najlepsze na świecie. Ten przepis z pewnością można zaliczyć do tej drugiej kategorii. Jest delikatne, puszyste, sprężyste, odpowiednio wilgotne i o bogatym smaku. Ze względu na swoją dość luźną konsystencję przed pieczeniem, idealnie nadaje się do ciast pieczonych w blachach i bab.

Polecam z kleksem bitej śmietany ze szczyptą cynamonu.

 

Składniki:

  • 420g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 550)
  • 250ml ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 50g masła
  • 30 ml oleju
  • 1/4 szklanki cukru (jeśli lubisz słodsze ciasto drożdżowe dodaj 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1kg dojrzałych śliwek
  • 50g orzechów włoskich
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w 2-3 łyżkach letniego mleka, dodaj 1/2 łyżeczki cukru i oprósz lekko mąką. Odstaw na około 15 minut aż rozczyn zacznie pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj mleko, jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i rozczyn. Drewnianą łyżką lub w robocie kuchennym zagnieć ciasto do połączenia składników.
  • Następnie dodaj bardzo miękkie lub rozpuszczone masło i olej.
  • Zagniataj ciasto ta długo aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Powinno mieć dość luźną, rozlewającą się konsystencję, ale nie może być zupełnie płynne.
  • Dobrze wyrobione ciasto przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu krótko zagnieć ciasto i ponownie odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Śliwki wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
  • Orzechy grubo posiekaj.
  • Ciasto po wyrośnięciu przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy i rozciągnij na całej powierzchni.
  • Na wierzchu gęsto ułóż śliwki i posyp orzechami i brązowym cukrem.
  • Odstaw do napuszenia.
  • Wstaw do piekarnika i piecz w 180° przez około 45minut – do zrumienienia się ciasta.
  • Wystudź, a następnie oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Join the Conversation

  1. I to jest właśnie idealny przepis dla mnie :)

  2. Ciasto wyborne (uwielbiam sliwki). Wspaniale, klimatyczne zdjecia!

  3. Mmm, wygląda idealnie – dokładnie tak, jak ciasto drożdżowe powinno wyglądać :)

  4. Trzeba przyznać, że tak jak wygląda to tak samo dobrze smakuje! Naprawdę polecam!

  5. Chociaż nie przepadam za śliwkami, w tym wydaniu są na prawdę smakowite!

  6. Ciasto drożdżowe przypomina mi zawsze wakacje u dziadków. Tam zawsze mogłem liczyć na drożdżowe ze szklanką ciepłego mleka. Twoja wersja ze śliwkami wygląda równie pięknie jak i apetycznie

  7. ~Natalia says:

    witam, chciałam się dowiedzieć, czy zamiast swieżych sliwek moge posmarować ciasto powidłami sliwkowymi i opruszyć kruszonką?, czy wstawic do nagrzanego piekarnika?

    1. Małgosia Author says:

      Myślę, że powidla sprawdzą się nieźle. Ciasta drożdżowe często wstawiam do zimnego piekarnika, ale do nagrzanego też można.

  8. ~Natalia says:

    Zrobiłam i wyszło…. przepyszne, każdy sie zachwycał, kolorem, delikatnością. Chciałam tylko dodać , że z Pani przepisów zrobiłam jeszcze tort kokosowy i czekoladowy, wszystko wychodzi rewelacyjnie, naprawdę jestem miło zaskoczona Pani przepisami,które naprawdę wychodzą, są smaczne, wszystkim polecam ten blog, a jak to mówią poczta pantoflowa jest najlepsza. Życze, by Pani pomysły nigdy się nie skończyły, bo zaglądam tu nie tylko ja, bardzo często. Dziękuje za blog i bardzo Panią podziwiam. Natalia

    1. Małgosia Author says:

      Pani Natalio, dziękuję za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że przepisy sprawdzają się nie tylko w mojej maleńkiej kuchni, ale idą w świat i cieszą podniebienia innych osób. Serdecznie pozdrawiam, Małgosia.

  9. To jest moje ulubione ciasto, kiedyś próbowałam śliwki na biszkopcie, ale jednak ciasta drożdżowego nie zastąpi :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading