Szybki chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach. Taki zwyczajny, powszedni, dość ciemny ze względu na użycie mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Idealny na weekendowe lenistwo i codzienne zabieganie ze względu na łatwość, z jaką się go przygotowuje.
W remoncie nie znoszę nieustannego bałaganu, niezorganizowania, brakujących śrubek, niewyspania i ograniczonego czasu na ugotowanie obiadu. Jednak tak bardzo lubię cieszyć się końcowym efektem, odświeżonymi wnętrzami, nowymi meblami, że od razu chętniej sięgam po miotłę. Znowu.
A chleb upiekłam pomimo wszystko. Więcej czasu zajmuje mi wybranie się do piekarni niż zagniecenie chleba. Cała reszta robi się już niemal sama. Efekt jest rewelacyjny i wart każdego poświęcenia.
Składniki:
(1 bochenek)
- 100g mąki orkiszowej typ 1850
- 350g mąki pszennej chlebowej typ 720
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (310ml)
- 20g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Drożdże rozdrobnij i wsyp do małego naczynia. Zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody. Dokładnie rozmieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsyp obie mąki i sól. Dodaj rozczyn i zarabiając łyżką lub palcami dolewaj stopniowo wodę. Ciasto z początku powinno być dość lepkie.
- Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10 minut aż stanie się elastyczne i gładkie. W razie potrzeby lekko podsyp mąką lub zwilż dłoń oliwą.
- Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut lub do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i uformuj bochenek, składając ciasto do środka i zalepiając końce.
- Uformowany bochenek przełóż do wysypanego mąką koszyka lub foremki i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do 220°C.
- Wyrośnięty chleb przełóż na blachę lub rozgrzany kamień i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut w 220°, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i dopiekaj około 30 minut lub do uzyskania skórki o odpowiednim stopniu wypieczenia. Dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu.
- Ostudź na kratce kuchennej.
Smacznego!
Piękny wiejski chleb, na Twoje zdjęcia mogę patrzeć i patrzeć…..:))
Upiekłam. Fantastyczny – zwarty w środku lecz nie za twardy, skórka chrupiąca…. Nie mogłam się oprzeć i zajadałam jeszcze ciepły.
Gratuluję wyśmienitych przepisów!
Gosiu,chlebek wygląda przepysznie. :)
Pozdrawiam
Orkiszowy to mój ulubiony :) piękny!
Rzeczywiście wygląda i smakuje pięknie…bo to mój ulubiony;)
Taki chlebek jest przepyszny. To chyba mój ulubiony.
Ach, jak uwielbiam domowe chlebki! Ten wyjątkowo prosty- czy można jakieś dodatki sobie wrzucić, bez ryzyka, że klapnie? :) Od jakiegoś czasu chleb bez żurawiny mi jakoś nie smakuje i zawsze daję ;D Jednak w tej kwestii dopiero raczkuję, więc wolę zapytać.
Spokojnie można dorzucić ulubione dodatki.
Z dodatkami zapewne bedzie jeszcze lepszy! Moze np. orzechy laskowe (polowki)?