Szybki domowy chleb pszenno – orkiszowy

Szybki chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach. Taki zwyczajny, powszedni, dość ciemny ze względu na użycie mąki orkiszowej pełnoziarnistej.

Idealny na weekendowe lenistwo i codzienne zabieganie ze względu na łatwość, z jaką się go przygotowuje.

W remoncie nie znoszę nieustannego bałaganu, niezorganizowania, brakujących śrubek, niewyspania i ograniczonego czasu na ugotowanie obiadu. Jednak tak bardzo lubię cieszyć się końcowym efektem, odświeżonymi wnętrzami, nowymi meblami, że od razu chętniej sięgam po miotłę. Znowu.

A chleb upiekłam pomimo wszystko. Więcej czasu zajmuje mi wybranie się do piekarni niż zagniecenie chleba. Cała reszta robi się już niemal sama. Efekt jest rewelacyjny i wart każdego poświęcenia.

Składniki:

(1 bochenek)

  • 100g mąki orkiszowej typ 1850
  • 350g mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (310ml)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozdrobnij i wsyp do małego naczynia. Zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody. Dokładnie rozmieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp obie mąki i sól. Dodaj rozczyn i zarabiając łyżką lub palcami dolewaj stopniowo wodę. Ciasto z początku powinno być dość lepkie.
  • Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10 minut aż stanie się elastyczne i gładkie. W razie potrzeby lekko podsyp mąką lub zwilż dłoń oliwą.
  • Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut lub do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i uformuj bochenek, składając ciasto do środka i zalepiając końce.
  • Uformowany bochenek przełóż do wysypanego mąką koszyka lub foremki i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
  • Nagrzej piekarnik do 220°C.
  • Wyrośnięty chleb przełóż na blachę lub rozgrzany kamień i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut w 220°, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i dopiekaj około 30 minut lub do uzyskania skórki o odpowiednim stopniu wypieczenia. Dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu.
  • Ostudź na kratce kuchennej.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Piękny wiejski chleb, na Twoje zdjęcia mogę patrzeć i patrzeć…..:))

  2. Upiekłam. Fantastyczny – zwarty w środku lecz nie za twardy, skórka chrupiąca…. Nie mogłam się oprzeć i zajadałam jeszcze ciepły.
    Gratuluję wyśmienitych przepisów!

  3. Gosiu,chlebek wygląda przepysznie. :)
    Pozdrawiam

  4. Orkiszowy to mój ulubiony :) piękny!

  5. Rzeczywiście wygląda i smakuje pięknie…bo to mój ulubiony;)

  6. Taki chlebek jest przepyszny. To chyba mój ulubiony.

  7. Ach, jak uwielbiam domowe chlebki! Ten wyjątkowo prosty- czy można jakieś dodatki sobie wrzucić, bez ryzyka, że klapnie? :) Od jakiegoś czasu chleb bez żurawiny mi jakoś nie smakuje i zawsze daję ;D Jednak w tej kwestii dopiero raczkuję, więc wolę zapytać.

    1. Małgosia Author says:

      Spokojnie można dorzucić ulubione dodatki.

  8. Z dodatkami zapewne bedzie jeszcze lepszy! Moze np. orzechy laskowe (polowki)?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading