Ciasteczka czekoladowe – najlepsze są te olbrzymie, rozpływające się w ustach z dużą ilością niemal płynnych kropelek czekolady wewnątrz.
W dzieciństwie nie znałam takich ciastek. Najbardziej lubiłam maślane, z cukrową posypką. Ciasteczka czekoladowe natomiast przywędrowały do nas z daleka, ukradkiem pojawiły się w sieciowych cukierniach, stacjach benzynowych i na sklepowych półkach. Przepadliśmy, bo przyjęły się u nas na dobre. Nic zresztą dziwnego, bo ciasteczka czekoladowe z kropelkami czekolady są zwyczajnie uzależniające i nie sposób ich nie uwielbiać. Wprawdzie nie widziałam dotąd nikogo, kto biłby im pokłony, ale chyba nie byłabym zaskoczona.
W mojej rodzinie czekoladę kocha się miłością jedyną i prawdziwą. Oprócz kawy to drugi produkt, którego nie powinno zabraknąć w domu. Tak więc i moje ciasteczka czekoladowe są hitem niejednego popołudnia. Ich niezaprzeczalnym atutem jest to, że przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie jeszcze mniej, stygną w mgnieniu oka, a znikają nagle i niezauważalnie. Często jeszcze zanim minie mgnienie oka przeznaczone na studzenie.
Najlepsze ciasteczka czekoladowe
Składniki
- 200 g cukru trzcinowego demerara (można zastąpić białym, ale polecam trzcinowy)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 80 g ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g kropelek czekoladowych lub siekanej czekolady (mlecznej, deserowej, mieszanej, białej)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Za pomocą miksera lub robota kuchennego utrzyj masło z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania.
- Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj kropelki czekoladowe lub siekaną czekoladę i wymieszaj.
- Schłodź przygotowane ciasto minimum 30 minut w lodówce lub zamrażalniku. Powinno zapobiec to nadmiernemu rozpływaniu się ciastek podczas pieczenia.
- Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj po porcji ciasta. Lekko spłaszcz. Z podanej porcji składników otrzymasz około 18-20 dużych ciastek.
- Piecz około 8-10 minut. Wyjmij gdy wyrosną, ale będą wydawały się wciąż płynne w środku. Przepieczone staną się suche i niesmaczne. Wystudź.
Świetnie wyglądają, dzięki za ten przepis! :) Pozdrawiam!
Ile ciasteczek wychodzi z przepisu?
Już widzę, że napisałaś
Uff, już się bałam, że będę musiała sobie przypominać ile ich było ;)
Mam pytanie
Czy mozna zrobic je bez proszku do pieczenia??
Można dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej dla spulchnienia. Bez proszku nie próbowałam, ale mam wrażenie, że można próbować. Efekt na pewno będzie nieco inny.
Ja zapomniałam dodać proszku (UPS! Zakręcona ja) i wyszly smaczne ?
No cóż, też mi się już zdarzyło :)
Dzień dobry. A jakie bym musiała dać proporcje żeby zrobić zwykle białe ciastka bez kakao??
Nie polecam modyfikować tego przepisu. Proszę zerknąć na inne przepisy na blogu, jest tak wiele ciasteczek bez kakao
Zrobiłam pierwszy raz te ciasteczka znajomi i mój chłopak nie mogą się powstrzymać przed jedzeniem. Pytają się kiedy znowu je zrobię . Naprawde dobry przepis.! Duża 5 dla Pani
Dzień dobry. Faktycznie NAJLEPSZE ciastka jakie kolwiek jadłam. Smakiem, przypominają trochę Brownie, i są bardzoo mięciutkie, są tak miękkie jak chmurka. Są na prawdę PYSZNEE. Dziękuję ślicznie za ten wspaniały przepis. Myślę, że skorzystam też z innych przepisów, może równie dobrze będą smakować, jak i te wspaniałe ciastka. Jeszcze raz dziękuję :) <33
Załącznik
Upieklam,pyszne sa,dziekuje za przepis ?
dzień dobry, cześć. Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość?
Zależy od formy przechowywania. W szczelnie zamkniętym pudełku powinny być dobre przez tydzień, ale nie ukrywam, że im świeższe, tym smaczniejsze.
Nie jadlem ale sa bardzo smaczne
Witam, robię ciastka z tego przepisu srednio raz na miesiąc na żądanie moich domownikow:) zawsze wychodzą, nawet gdy brakuje mi jakichś składników i muszę je zastępować czyms innym. Polecam.
Pyszne są. Żałuję tylko że moje nie wychodzą takie „popękane” tylko delikatnie. Od czego to może zależeć?
Znikają jeszcze ciepłe:-)
Prawdopodobnie zależy to piekarnika lub odrobinę od czasu pieczenia. Możliwe, że te na zdjęciu są dość mocno wypieczone, ale osobiście wolę takie bardziej mokre.
Czyli to nie jest Twoje zdjęcie?
Oczywiście, że jest to moje zdjęcie. Nigdy nie publikuję innych.
Hej właśnie zrobiłam dzieciom te ciasteczka są mega pyszne. Tylko nie wyszły mi pod względem estetycznym. Wyglądają jak krowie placki. Rozlały mi się pod wpływem pieczenia ale jak będę je robiła następnym razem dopracuje ciasteczka jak trzeba
To najlepsze ciasteczka jakie robiłam i jakie jadłam. Od kiedy odkryłam ten przepis, zawsze robię tylko te ;)
Jak robiłam te ciasteczka na urodziny siostry to zniknęły w mniej niż 10 minut.
I ogólnie bardzo dobre wyszły.
Jeśli ciasteczka wam się rozpływają w piekarniku, polecam włożyć ciasto do foremek na babeczki. Są przepyszne!
Faktycznie trochę krowie placki, ale za to jakie dobre! Bardzo czekoladowe.? Polecam. Dziękuję za przepis.
Załącznik
Pytanko mam bo ogólnie bardzo smaczne są i robię właśnie drugi raz ale czy ta masa musi być taka baaaardzo gęsta jak „kamień” ? Bo mi taka za twarda się wydawała i mikser nie miał siły już haha wiec czy to ma być trochę rzadsze ? Czy dobrze robię? Bo już nie wiem sama a dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem ?
Ja będę robiła dopiero. Mam nadzieje, że wyjdą piękne i pyszne.
Monika, tez zaczynam dopiero przygode z pieczeniem
Skąd pani wzięła zdjęcie tych cudownych ciastek? Robię już trzeci raz z pani przepisu, zawsze krok po kroku z odpowiednimi proporcjami i jeszcze nigdy mi takie nie wyszły. Zawsze placki ciasta, to chyba czas by spróbować innego przepisu skoro ten po prostu nie działa. Pozdrawiam. :)
Mam tak samo
Mi tam wyszły bardzo podobnie do tych ze zdjęć. Wyszłyby lepsze, gdybym kostki czekolady mniejsze pokroiła, ale tak to i w smaku i z wyglądu lepsze niż te kupcze
Zrobiłam pierwszy raz te ciastka, są pyszne, bardzo czekoladowe? faktycznie nie wyglądają jak te na Pani zdjęciu ale ważne, że są smaczne ??
Witam zrobiła je dzisiaj! Są meeeega czekoladowe i pyszne!! Pytanie mam czy one maja być miękkie czy chrupkie? Mi wyszły miękkie w środku ale nie chciałam przepiec jak pani pisała… proszę o odp.
Według mnie najlepsze są właśnie takie miękkie w środku, ale można spróbować przetrzymać chwilkę dłużej – będą wtedy nieco twardsze.
Cudowne
Cześć!
Masło zwykłe czy Palma? :)
Tak jak napisałam – masło. Jeśli natomiast ktoś woli użyć margaryny, to jego indywidualna decyzja i wierzę, iż jest świadomy różnic, jakie mogą wystąpić.
Genialny przepis! Zrobiłam dziś 3 raz i za każdym razem wychodzą pyszne! ❤️??
Załącznik
Fajne miękkie
bardzo dobre ciastka. polecam
bardzo dobre ciastka. polecam…
Ale pycha!
Załącznik
Bardzo słodkie, dobre.
Załącznik
Baaardzo słodkie. Następnym razem dam mniej kakao ? Z przepisu wyszło mi 16 ciasteczek
Załącznik
Jeśli da Pani mniej kakao, ciasteczka wydadzą się jeszcze bardziej słodkie. Czy użyła Pani gorzkiego kakao do wypieków?
Baaardzo słodkie. Następnym razem dam mniej kakao ? Z przepisu wyszło mi 16 ciasteczek. Polecam ? szybki łatwy przepis ? nie mogą nie wyjść ?
super wyszły. Wypiek dla Mikołaja gotowy :). Polecam pięć na termoobiegu. wtedy wierzch jest ładnie popękany, a miękkie w srodku
Za dużo masła w przepisie. Ciastka rozlały się po całym piekarniku i wyglądają jak… no cóż, wiadomo.
Załącznik
Większości osób jednak się udają, a i ja robiłam je wielokrotnie i takiej niespodzianki jeszcze nie wyjęłam z piekarnika ;) Może Składniki były za ciepłe. Warto w takim przypadku schłodzić ciasto przed formowaniem.
Pyszne
Załącznik
Dobry wieczór- nie mam miksera, ale mam taką elektryczną trzepaczkę, czy moge jej użyć zamiast miksera? :) Dziękuję z góry i pozdrawiam! :)
Jak najbardziej można użyć trzepaczki. W dalszych krokach i tak trzeba użyć łopatki lub łyżki.
wyszło mi strasznie dużo ciasteczek, mam nadzieję że nie na marne, i że będą pyszne. pozdrawiam!
Nam z synkiem wyszły ładnie zwarte, lekko popękane. Dałam pół łyżeczki sody, pół proszku i 180 stopni termoobieg. Wyszły dobrze mimo że nie utarło nam się masło na puch bo mamy za dużą miskę w robocie. Może te które były u kogoś rozlane to bez termoobiegu?
Załącznik
Pięknie wyszły Wam te ciasteczka <3
Tez mam duza mise i maslo bylo na sciankach ale wbilam jajka i ucieralam z jajkami na puch ?
ciasteczka super, bardzo smaczne, mój 4 latek zjadl od razu ?
wyszły mi totalnie płaskie placki, czym to może być spowodowane?
Zrobiłam pierwszy raz ? są cudowne!
Swietny przepis – moja rodzina byla zachwycona!
Dzień dobry, chcemy zrobić ciasteczka w przedszkolu – czy gdybym chciała mieć ich z 30 to wystarczy podwoić składniki czy jakoś inaczej to wyliczyć? Wtedy byłoby chyba dosyć dużo masła?
Z podanych składników otrzymamy około 18-20 sztuk ciasteczek. Jeśli chcemy więcej, wówczas trzeba matematycznie pomnożyć składniki do odpowiedniej ilości.
są przepyszne ! to pierwsze ciastka które mi wyszły z całej mojej krótkiej 'kariery’ kulinarnej , nie miałam masła w domu więc użyłam margaryny jednak nadal są przepyszne , dziękuje za przepis ! muszę zacząć używać więcej twojego bloga
nie zrobiłam ich, ale bardzo chciałam. nie wiem co zrobiłam źle, ponieważ już na samym początku, po dodaniu jajek cała masa zaczęła się ważyć i jakiś płyn zaczął się oddzielać. dałam całe jajka z żółtkiem i białkiem. co zrobiłam źle?proszę o odpowiedź.
Na tym etapie zdarza się, że masa tak wygląda. Po dodaniu suchych składników, ciasto zachowuje się już właściwie i ciasteczka się udają jak zwykle.