Najlepsze wypieki powstają przypadkiem. Z potrzeby upieczenia czegoś na szybko, czegoś smacznego i nieskomplikowanego. Sernik w tym wydaniu nie wymaga długiego pieczenia, ani specjalnego traktowania. Spód jest lekki, kruchy i maślany, a połączenie bananów i czekolady zawsze się sprawdza. To po prostu tarta serowa z bananami i nutellą. Mimo charakterystycznego, zimowego połączenia smaków, z powodzeniem może stać się ozdobą stołu podczas zbliżającej się Wielkanocy lub uprzyjemnić leniwe popołudnie w gronie rodzinnym. Sekret jej powodzenia tkwi w dobrym, świeżym twarogu, dzięki któremu tarta ma odpowiednią konsystencję i smak. Do jej przygotowania polecam własnoręcznie zmielić ser. Najłatwiej zrobić do za pomocą zwykłego blendera lub malaksera.
Z tej ilości składników w tortownicy o średnicy 20cm wyjdzie wysoki sernik. Polecam go wówczas piec w kąpieli wodnej przez około 60 minut w 165 stopniach. Jeśli ma być to niska tarta, proszę zmniejszyć ilość składników o połowę.
Wygląda smakowicie. W malakserze mieliłem już różne dziwne rzeczy, ale sera jeszcze nie próbowałem – zawsze mieliłem maszynką do mięsa. Podoba mi się ten pomysł!
Jak ładnie uśmiecha się Twoja tarta po przekrojeniu:-) Coś mi mówi, że to połączeniu jest pyszne. Ja nutellę wykorzystałam w babeczkach:-), choć Twoja uśmiechnięta tarta zdaje się nie mieć sobie równej:-) Jednak miło mi bezie jak zaglądniesz do mnie:-) Pozdrawiam wiosenne:-)
Robiłam tę tartę i rzeczywiście jest świetna! Najbardziej posmakował mi spód ciasta – smakuje jak ciasteczka maślane! :) w związku z tym spodem mam pytanie – czy można go swobodnie łączyć z kremami na zimno? Nie jestem doświadczona w kwestii pieczenia, a widzę, że przepisy na spody tarty z zimnym, niepieczonym kremem lub serem są inne. W związku z tym, czy mogłabym np. połączyć spód tej tarty z serowym wypełnieniem, o którym piszesz w tym przepisie: https://osmykolorteczy.pl/tarta-serowa-z-truskawkami/ ??? Dzięki za odpowiedź :) pozdrawiam :)
Jak najbardziej można wykorzystać ten spod do innych wypełnieniem, także tych na zimno. Należy jednak chwilę dłużej podpięcie spód, do zarumienienia i wypełnić po całkowitym ostudzeniu.
Pani Małgosiu! Chciałbym zrobić tę tartę ale w tortownicy o średnicy 20 cm. Czy trafia ilość produktów będzie odpowiednia?
Z tej ilości składników w tortownicy o średnicy 20cm wyjdzie wysoki sernik. Polecam go wówczas piec w kąpieli wodnej przez około 60 minut w 165 stopniach. Jeśli ma być to niska tarta, proszę zmniejszyć ilość składników o połowę.
niesamowite są te zdjęcia (przepisy oczywiście również). Niesamowite :)
Polecam koktajle odchudzające, pozdrawiam
Zdecydowanie musiała być świetna w smaku, bardzo podoba mi się to połączenie smakowe; )
Tarta wygląda wspaniale i zapewne też wybornie smakuje. Z miłą chęcią wykorzystam przepis :) Pozdrawiam.
Wygląda smakowicie. W malakserze mieliłem już różne dziwne rzeczy, ale sera jeszcze nie próbowałem – zawsze mieliłem maszynką do mięsa. Podoba mi się ten pomysł!
A jaką konsystencję ma nutella po upieczeniu? Bez zmian, czy robi się nieco sztywniejsza?
Bez większych zmian.
Upiekłam. Pychota :)
Bardzo się cieszę. Smacznego! :)
Musi być pyszna!
Jak ładnie uśmiecha się Twoja tarta po przekrojeniu:-) Coś mi mówi, że to połączeniu jest pyszne. Ja nutellę wykorzystałam w babeczkach:-), choć Twoja uśmiechnięta tarta zdaje się nie mieć sobie równej:-) Jednak miło mi bezie jak zaglądniesz do mnie:-) Pozdrawiam wiosenne:-)
Moje ulubione połączenie – nutella i banan. Tylko czekoladowo-orzechowy krem robię sama bo ten sklepowy to niestety prawie sam olej, do tego palmowy.
Robiłam tę tartę i rzeczywiście jest świetna! Najbardziej posmakował mi spód ciasta – smakuje jak ciasteczka maślane! :) w związku z tym spodem mam pytanie – czy można go swobodnie łączyć z kremami na zimno? Nie jestem doświadczona w kwestii pieczenia, a widzę, że przepisy na spody tarty z zimnym, niepieczonym kremem lub serem są inne. W związku z tym, czy mogłabym np. połączyć spód tej tarty z serowym wypełnieniem, o którym piszesz w tym przepisie: https://osmykolorteczy.pl/tarta-serowa-z-truskawkami/ ??? Dzięki za odpowiedź :) pozdrawiam :)
Jak najbardziej można wykorzystać ten spod do innych wypełnieniem, także tych na zimno. Należy jednak chwilę dłużej podpięcie spód, do zarumienienia i wypełnić po całkowitym ostudzeniu.