Proste ciasto z owocami – takie przepis trzeba mieć zawsze pod ręką. Nie ważne, czy mamy nektaryny, śliwki, brzoskwinie, czy jakiekolwiek inne owoce, będzie pyszne. Na dodatek zawsze się uda, nie ma innej możliwości!
Co tam masterszefy, gdy można upiec sobie samemu pyszne domowe ciasto z owocami prosto z drzewa. Świetnie sprawdzą się ostatnie soczyste brzoskwinie lub dojrzałe w promieniach wrześniowego słońca śliwki.
Słodkie, mocno maślane i jednocześnie kwaskowe od sporej ilości owoców. Dzięki glazurze ze złocistego miodu i bursztynowego amaretto ciasto zyskało nieco inny niż zazwyczaj charakter.
Właśnie mija pierwszy tydzień września. Nowe tornistry już zaznały szkolnego powietrza, pierwsze szkolne śniadania za nami, a piątki na dobry początek i zachętę już znalazły wygodne miejsce w dzienniczkach.Te pierwsze oceny cieszą najbardziej.
Coraz bardziej żal mi lata, bo i noce coraz chłodniejsze, wiatr bardziej porywisty, a promienie słońca nie parzą już tak jak do tej pory. Kolejny rok wkrótce zacznie tracić czuprynę utkaną z szumiących liści. Gdy tylko skończę smażyć powidła usiądę i nacieszę oczy wciąż zieloną lipą za oknem….
A weekend przywitam pachnącym ciastem z brzoskwiniami. Trochę nietypowe, niezmiennie proste i uzależniająco smaczne. Zanim zmrok zapadnie zostanie po nim tylko smak na podniebieniu i kilka okruchów. Nie szkodzi, upiekę znowu…
Proste ciasto z owocami
Składniki
- 250 g mąki
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 60 ml letniego mleka 1/4 szklanki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki amaretto
- 1/2 kg brzoskwiń lub śliwek
Sposób przygotowania
- Drożdże zalałam ciepłym mlekiem i odstawiłam na 15 minut.
- W tym czasie utarłam miękkie masło z cukrem na puch.
- Stale ucierając dodawałam po jednym jajku, przesianą mąkę, sól oraz drożdże rozpuszczone w mleku.
- Dość gęste ciasto wyłożyłam do natłuszczonej formy i obłożyłam owocami pokrojonymi w ósemki. Odstawiłam na 15 minut.
- Miód rozmieszałam z amaretto i posmarowałam nim ciasto.
- Wstawiłam do piekarnika i piekłam 35-40 minut w 170°C
- Odstawiłam do przestudzenia.
- Przed podaniem dodatkowo skropiłam miodem.
ide dzisiaj na śliwki!
Ja za bardzo drożdżowego nie mogę, ale lubię takie coś z śliwkami a w tym roku obrodziły zapraszam ciekawe-miejsca-polska-wakacje.bl
Witaj. Ciasto pyszne, dodałam Twoją strone do ulubionych, fajne przepisy znalazłam. Poxdrawiam
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Zapraszam jak najczęściej, postaram się, by było równie smacznie :)
Kusi mnie ten dodatek amaretto!
Obłędne!!!
tanie, dobre i proste – to lubie! :)