Przepis na agrest pod custardem sam w sobie byłby wyśmienity, a do tego jeszcze dochodzi porcja chrupiącego ciasta filo. To nie mogłoby się nie udać! Kwaskowe owoce w połączeniu z waniliowym kremem komponują się bardzo dobrze. Cały deser nie tylko smakuje wybornie, ale też ma bardzo ciekawy, nieco ekstrawagancki wygląd. Jego przygotowanie natomiast zajmuje zaledwie kilka chwil, a większość z nich można przygotować znacznie wcześniej.
Ten przepis na agrest powinno potraktować się jako inspirację, bo to nie jedyne owoce, których można użyć do przygotowania tego deseru. Równie dobrze mogą być to maliny, jagody lub wiśnie, a to dopiero początek owocowych pomysłów. W zasadzie każde sezonowe owoce się sprawdzą, szczególnie te niezbyt słodkie. W połączeniu z budyniowym kremem o delikatnym smaku stworzą harmonijne połączenie.
Niektórzy nie lubią ciasta filo, uważając go za papier bez smaku, ale w tym przypadku naprawdę wypada świetnie. Jego papierowa struktura sprawdza się nie tylko w wytrawnych wypiekach, ale także w słodkich. W tym przypadku pozwala figlarnie ugnieść przygotowany płat ciasta na kremie, dzięki czemu deser zyskuje na nowoczesnym wyglądzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi sprawdzi się nie tylko jako słodka przekąska w domu, ale także podczas rodzinnych uroczystości. Jestem przekonana, że smak i wygląd tak przygotowanych owoców agrestu zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Poznajcie przepis na agrest pod custardem i ciastem filo i koniecznie go wypróbujcie!
Agrest pod custardem i ciastem filo
Składniki
Agrest
- 300 g agrestu
- 40 g cukru lub do smaku
custard
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki (można zastąpić mlekiem)
- 4 szt żółtka
- 40 g cukru
- 1 strąk wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
warstwa filo
- 50 g masła
- 3 szt płaty ciasta filo
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Agrest zasyp cukrem, dodaj łyżkę wody i gotuj aż owoce lekko zmiękną, a sok nieco zgęstnieje. Owoce rozłóż do kokilek i odstaw do przestygnięcia.
- Mleko wymieszaj ze śmietanką. Dodaj wydrążone nasionka wanilii oraz pusty strąk i podgrzewaj powoli do zagotowania.
- W Czasie gdy mleko się podgrzewa, ubij żółtka z cukrem w wysokim naczyniu. Gdy masa zjaśnieje, dodaj obie mąki i krótko ubij do połączenia się składników.
- Gorące mleko stopniowo wlewaj do ubitych żółtek nie przerywając ubijania rózgą. Przelej krem ponownie do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania i nie doprowadź do mocnego zagotowania. Spowoduje to gwałtowne ścięcie się żółtek - efekt - jajecznica. Gotowy krem przełóż do kokilek na wystudzony agrest. Odstaw do przestygnięcia. Do tego momentu można przygotować deser dzień wcześniej i przechować w lodówce.
- Masło roztop. Płat ciasta filo smaruj masłem i przykryj kolejnym płatem. Ponownie posmaruj i dodaj ostatni płat filo. Ostatnią warstwę również natłuść i oprócz cukrem. Pokrój na 4 części o tej samej wielkości. Lekko zgniataj kawałki ciasta i układaj na przygotowanych wcześniej deserach.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
- Zapiecz około 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
- Podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Świetnie wygląda :) Bardzo ciekawy przepis, bez wątpienia :)
Muszę przyznać, że wygląda genialnie. Choć nie jestem przekonany czy to taki prosty przepis :) .
Może nie jest to to samo, co zagotować wodę, ale zapewniam, że jak już zacznie się robić, to wszystko wydaje się znacznie łatwiejsze.