Klasyczne magdalenki z palonym masłem

Magdalenki – lekkie, niemal biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Mają w sobie coś magicznego – kuszą zapachem i finezyjnym kształtem tak bardzo, że niemal nie można się im oprzeć. Z każdym kęsem przenoszą w wąskie paryskie uliczki pełne zapachu świeżo palonej kawy i najlepszych wypieków…

To ulubione ciasteczka mojej młodszej córki, a ten przepis gwarantuje, że magdalenki są wyborne, puszyste, z miękkim wnętrzem o lekko orzechowym aromacie palonego masła. Najwspanialsze w nich jest to, że można przygotować je w kilka chwil i zjeść niemal wprost z blaszki, bo dzięki temu, że są niewielkie, stygną błyskawicznie. Gdy nie mam czasu na upieczenie ciasta, gdy brakuje pomysłu na małe co nieco lub słodki podwieczorek, magdalenki zawsze sprawdzą się świetnie. Także dla niespodziewanych gości – ekspresowy poczęstunek w najlepszym stylu!

Składniki:

(około 18 sztuk w zależności od wielkości foremek)

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztop i gotuj na niewielkim ogniu aż nabierze złocisto-brązowej barwy i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Zdejmij z ognia i natychmiast przelej do chłodnego naczynia, aby uniknąć nadmiernemu przypaleniu, przestudź kilka minut.
  • Lekko ubij jajka z wanilią, solą i cukrem. Powinny być spienione, ale nie muszą być mocno ubite na jasną pianę.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach. Wymieszaj delikatnie za pomocą łopatki.
  • Na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Do natłuszczonych foremek wlewaj po łyżce ciasta.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 12-15 minut, do chwili aż ciasteczka wyrosną i zaczną się rumienić.
  • Po kilku minutach studzenia, wyjmij magdalenki z foremek i dostudź na kratce kuchennej.
  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę. Maczaj magdalenki do połowy i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Bardzo lubię te ciasteczka i nie spodziewałam się, że są tak proste w przygotowaniu! Jeszcze dziś się za nie wezmę, idealny podwieczorek :)

  2. wyglądają pysznie! ja chyba zdecyduje się na gorzką czekoladę i obtoczę w niej posypkę z orzechów :)

  3. Jakie pyszności. Cuda :)

  4. Marzy mi się forma do magdalenek już od dawna… Twoje kuszą niesamowicie, uwielbiam ciasta z palonym masłem :)

  5. Pyszne są te ciasteczka, polecam na prawdę każdemu bo to przepis z serii „nie może się nie udać” :)

  6. Piękna kompozycja :) Takich ciasteczek jeszcze nie jadłem, więc jak tylko sprawię sobie formę to zrobię.

  7. O rany, ale bym teraz takie ciasteczko zjadła ;) Wygląda przepysznie!

  8. Ale pyszności, mniam! Idealne do popołudniowej kawy :)

  9. świetnie wyglądają, nigdy nie słyszałam o takich ciastkach…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading