Ciasto z rabarbarem to pozycja obowiązkowa każdej wiosny. Na moim stole pojawia się co najmniej raz właśnie w takiej najprostszej, ucieranej wersji. Bo kto nie lubi takiego zwyczajnego, domowego ciasta pachnącego masłem, puszystego i rozpływającego się w ustach… Takie z rabarbarem jest niesamowicie smaczne – kwaskowe kawałki różowych owoców świetnie równoważą delikatne ciasto. Aby nieco urozmaicić proste smaki, dodałam do owoców i kruszonki nieco kardamonu. Jego korzenny smak bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem ma moc! Nie potrzebuje zachęty, nie wymaga wiele pracy, a na dodatek jest niezawodne i uniwersalne. Po sezonie na rabarbar, z powodzeniem można upiec je z innymi owocami – idealne będą kwaśne porzeczki, czy maliny, ale każde inne miękkie owoce też się sprawdzą. Wyobrażam sobie to ciasto z jagodami – do kruszonki w tym przypadku użyłabym skórki cytrynowej zamiast kardamonu, a jeśli postawiłabym na truskawki, dodałabym wanilii.
Uwielbiam takie przepisy – jedno ciasto z rabarbarem, a tyle możliwości. Zmieniając dwa składniki można przez całe lato serwować bliskim zupełnie nowe desery bazujące na tej samej podstawie. Zimą natomiast upiekę to ciasto z konfiturą, albo bez dodatków i podam z kremowym sosem waniliowym – wyobrażacie to sobie? Już niemal czuję ten smak…
Ciasto z rabarbarem
Proste i niezawodne ciasto z owocami. Z kruszonką z nutą kardamonu. Idealnie sprawdzi się też jako baza do ciast z innymi owocami.
Składniki
ciasto
- 175 g masła
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 300 g rabarbaru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 50 g mąki pszennej tortowej
Sposób przygotowania
Kruszonka
- Miękkie masło wymieszaj z kardamonem, cukrem pudrem i mąką palcami do uzyskania kruszonki. Odstaw.
ciasto
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
- Rabarbar pokrój na 2-3cm kawałki. Oprósz cukrem i kardamonem. Wymieszaj i odstaw.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
- Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
- Dodaj mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łopatką do uzyskania jednolitej masy.
- Do ciasto dodaj połowę rabarbaru. Wymieszaj.
- Do formy 20cm x 30cm (wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej) przełóż ciasto i wyrównaj łopatką. Posyp pozostałym rabarbarem i kruszonką.
- Piecz około 30-35 minut lub do "suchego patyczka".
- Ostudź.
Zobacz inne pomysły na ciasta z rabarbarem