Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne

Ciasto z rabarbarem to pozycja obowiązkowa każdej wiosny. Na moim stole pojawia się co najmniej raz właśnie w takiej najprostszej, ucieranej wersji. Bo kto nie lubi takiego zwyczajnego, domowego ciasta pachnącego masłem, puszystego i rozpływającego się w ustach… Takie z rabarbarem jest niesamowicie smaczne – kwaskowe kawałki różowych owoców świetnie równoważą delikatne ciasto. Aby nieco urozmaicić proste smaki, dodałam do owoców i kruszonki nieco kardamonu. Jego korzenny smak bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem ma moc! Nie potrzebuje zachęty, nie wymaga wiele pracy, a na dodatek jest niezawodne i uniwersalne. Po sezonie na rabarbar, z powodzeniem można upiec je z innymi owocami – idealne będą kwaśne porzeczki, czy maliny, ale każde inne miękkie owoce też się sprawdzą. Wyobrażam sobie to ciasto z jagodami – do kruszonki w tym przypadku użyłabym skórki cytrynowej zamiast kardamonu, a jeśli postawiłabym na truskawki, dodałabym wanilii.

Uwielbiam takie przepisy – jedno ciasto z rabarbarem, a tyle możliwości. Zmieniając dwa składniki można przez całe lato serwować bliskim zupełnie nowe desery bazujące na tej samej podstawie. Zimą natomiast upiekę to ciasto z konfiturą, albo bez dodatków i podam z kremowym sosem waniliowym – wyobrażacie to sobie? Już niemal czuję ten smak…

ciasto z rabarbarem przepis

No ratings yet

Ciasto z rabarbarem

Proste i niezawodne ciasto z owocami. Z kruszonką z nutą kardamonu. Idealnie sprawdzi się też jako baza do ciast z innymi owocami.
Porcji 15 porcji
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Czas całkowity 50 minuty

Składniki

ciasto

  • 175 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

kruszonka

  • 25 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 50 g mąki pszennej tortowej

Sposób przygotowania

Kruszonka

  • Miękkie masło wymieszaj z kardamonem, cukrem pudrem i mąką palcami do uzyskania kruszonki. Odstaw.

ciasto

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
  • Rabarbar pokrój na 2-3cm kawałki. Oprósz cukrem i kardamonem. Wymieszaj i odstaw.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
  • Dodaj mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łopatką do uzyskania jednolitej masy.
  • Do ciasto dodaj połowę rabarbaru. Wymieszaj.
  • Do formy 20cm x 30cm (wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej) przełóż ciasto i wyrównaj łopatką. Posyp pozostałym rabarbarem i kruszonką.
  • Piecz około 30-35 minut lub do "suchego patyczka".
  • Ostudź.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Słowa kluczowe: ciasto, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem i kruszonka, łatwe ciasto, rabarbar

 

łatwe ciasto z rabarbarem

Zobacz inne pomysły na ciasta z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading