Nie udało mi się zrobić zdjęć przekrojonego tortu urodzinowego i choć wnętrze było wyjątkowe, przepisu nie będzie, bo co mam Wam pokazać… Cieszę się, że smakował i został zjedzony. Wiem, że jeszcze wrócę do tego smaku w przyszłości i być może wtedy uda mi się zrobić zdjęcia. Udało mi się natomiast upiec pyszne babeczki cytrynowe i to właśnie nimi podzielę się z Wami. Są pyszne, lekkie, mięciutkie i wilgotne, a cytrynowy smak potęguje kwaskowy krem maślany i skórka na samej górze. Piecze się je łatwo i szybko, więc może ktoś skusi się w ten ponury poniedziałek. Taka babeczka to wspaniały sposób na dobry początek tygodnia.
Babeczki cytrynowe z kremem
Lemon cupcakes
Składniki
Składniki (u mnie wyszło 15 muffinek):
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml soku z cytryny sok z ok 2 cytryn
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 170 g cukru
- 60 ml maślanki
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem maślany:
- 100 g miękkiego masła
- sok z małej cytryny ok 5 łyżek
- 200 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania
- Cytryny sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć.
- Mąkę, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny wymieszać ze sobą.
- Cukier utrzeć z jajkami trzepaczką lub mikserem. Dodać maślankę oraz olej i wymieszać.
- Na koniec dodać suche składniki i wymieszać łopatką.
- Przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut. Babeczki powinny być lekko przyrumienione.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć mikserem do białości.
- Stopniowo dodawać przesiany przez sitko cukier puder nie przerywając ucierania.
- Ucierać do chwili aż krem będzie gładki i puszysty bez wyczuwalnego cukru w strukturze. Na koniec dodawać stopniowo sok z cytryny nie przerywając ucierania.
- Udekorować kremem babeczki używając szprycy lub łyżką rozsmarować krem na ciastku.
- Oprószyć babeczki startą skórką z cytryny.
- Schłodzić.
Podpowiedzi i notatki
Zdarza się, że cukier puder jest mocno wyczuwalny i sprawia, że krem jest lekko ziarnisty. Można postawić miskę z kremem nad kąpielą wodną i stale ucierając lekko podgrzać krem. Cukier powinien się rozpuścić. Osobiście nie polecam cukru pudru marki Diamant ze względu na jego strukturę i tę właśnie ziarnistość. Krem na babeczki można rozsmarować łyżką zamiast używać szprycy, będą wyglądać równie ślicznie. Babeczki przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki. Krem się nie rozpłynie, a zyska na smaku po lekkim ogrzaniu.
Wow wow wow… no perfekcyjne! Cudownie ten krem wygląda.
Może nie perfekcyjne, ale na pewno pyszne. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)
Pięknie wyglądają muffinki, ślicznie udekorowane. Mam nadzieję, że szybko nadarzy się okazja aby pochwalić się nam tortem :)
Też mam taka nadzieję :)
Zapraszam do mojej akcji Smakołyki dla Babci i Dziadka
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/smakolyki-dla-babci-i-dziadka
Pozdrawiam ciepło
Dziękuję za zaproszenie. Z przyjemnością dołączam moje babeczki do akcji :)
Smakowicie wyglądają babeczki. Jestem pod wrażeniem;)
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
uqilebiam takie babeczki, nasam widok slinka mi cieknie :)
Uwielbiam piec babeczki, ich urokowi trudno się oprzeć :) Pozdrawiam ciepło :)
Piękne :) Wyglądają po prostu idealnie :)
Dziękuję :*
Będę testować dzisiaj gdyż wyglądają bosko!!!
Zapraszam do mnie
Pozdrawiam
Czekam z niecierpliwością na werdykt i może jakieś fotki :)
A moim zdaniem przepis jest słaby. Krem to masło i cukier a po dodaniu soku z cytryny twój krem może się zważyć :) Babeczki wyszły zbyt słodkie i jednocześnie zbyt kwaśne. PZDR
Kasiu, dziękuję za opinię i komentarz. Oczywiście, krem maślany trzeba lubić. Ten z dodatkiem soku z cytryny mi osobiście smakował, był orzeźwiający mimo słodyczy i wg mnie dobrze komponował się z babeczkami. U nas sprawdziły się świetnie, smakowały wszystkim. Co do Twoich obaw, że krem mógłby się zwarzyć, powiem tylko tyle, że tak się nie stało, ale z kremami różnie bywa, trzeba ucierać je z wyczuciem, bo nawet te bez dodatku kwasu potrafią sprawić nam przykrą niespodziankę. Być może krem z walentynkowych muffinek bardziej przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam ciepło.
Witam.Szkoda,ze nie ma zdjecia babeczki w przekroju-to daje „obraz” z czym mamy do czynienia.