W dzieciństwie nie lubiłam czerwonej kapusty. Nie podobał mi się jej smak, kolor, ani konsystencja. Mama podawała ją zazwyczaj gotowaną z cebulką i chrupiącymi drobinkami boczku. Dopiero po latach doceniłam jej walory i pozwoliłam sobie na nieco eksperymentów podczas jej przygotowania. Tak powstało kilka smacznych przepisów… Między innymi ta surówka z czerwonej kapusty.
Mimo to czerwoną kapustę przyrządzam stosunkowo rzadko, stawiając zazwyczaj na bardziej popularne rozwiązania. Gdy spróbowałam tej surówki uświadomiłam sobie, że zbyt rzadko…
Czaruje z talerza nie tylko wyjątkowym purpurowym kolorem. Jest prosta i świetnie pasuje do obiadu, a jeśli nie zapomnimy wcześniej namoczyć rodzynek i słonecznika, jej przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Jestem przekonana, że jej niesamowita chrupkość i słodko-kwaskowy smak spełni Wasze oczekiwania.Musicie jej skosztować…
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i słonecznikiem
Składniki
- 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 2 łyżki rodzynek
- 4 łyżki słonecznika
- 1 cytryna sok
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Rodzynki i ziarna słonecznika zalać w osobnych miseczkach wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 1-2 godziny.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Wszystkie składniki połączyć, skropić sokiem z cytryny i olejem. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Pyszna:)! Ja do swojej dodaję orzechów ale jak widzę słonecznik też pasuje:)!
Pasuje, pasuje :) Podoba mi się pomysł na wersję z orzechami :)
Uwielbiam czerwoną kapustę pod każdą postacią
W takim razie ta na pewno Ci posmakuje :)
Miałem dokładnie to samo. Dopiero z czasem doceniłem smaki pewnych potraw. A tak na marginesie – bardzo fajny blog:)
Dziękuję i zapraszam ponownie :)
Moja mama robiła taką surówkę…nie wiedziałam, że ktoś jeszcze tak potrafi:)