Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami

W ramach kolejnej podróży karnawałowo – kulinarnej po Europie przenosimy się do Holandii. Z tamtejszych ulic i domów bowiem pochodzą dzisiejsze pączki o charakterystycznej nazwie oliebollen (l.poj. oliebol). W wolnym tłumaczeniu znaczy ona tyle, co kulki w oleju. I ta nazwa w istocie odzwierciedla dokładnie to, czym są oliebollen. Mnie osobiście najbardziej przypominają racuchy lub pączki z jabłkami, jakie znam z dzieciństwa. Zdecydowanie bardziej tłuste i cięższe niż Malasadas, ale też bardziej chrupiące z zewnątrz. Jabłko i rodzynki to zawsze świetny dodatek do tego typu ciastek. Dodają słodyczy i jednocześnie stanowią ciekawy, nieco odświeżający akcent smakowy.

Holenderskie oliebollen udały się wyśmienicie. To kolejny przysmak karnawałowy, do którego chętnie będę wracała. Przygotowuje się je równie szybko i bezproblemowo, co malasadas, czy nasze polskie racuchy z jabłkami, a z pewnością będą ciekawą alternatywą dla klasycznych pączków i chrustów. Niech nie zwiedzie Was ich niepozorny, nieco rustykalny wygląd. Są pyszne! A te małe spieczone drobinki ciasta, które przypadkiem wpadną do garnka… Jest o co walczyć…

No ratings yet

Holenderskie Oliebollen - pączki z jabłkami

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina

Składniki

  • 330 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 1 l olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Mąkę wymieszaj z cukrem i drożdżami.
  • Mleko podgrzej, dodaj jajka i rozmąć rózgą lub widelcem.
  • Płyny dodaj do mąki i za pomocą miksera lub drewnianej łyżki wyrób jednolite, elastyczne i wilgotne ciasto.
  • Na koniec dodaj sól, rodzynki, skórkę cytrynową i jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę.
  • Wymieszaj. Ciasto powinno być półpłynne i ciągnące.
  • Przykryj i odstaw na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
  • W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180°C
  • Wyrośnięte ciasto nabieraj zwilżoną w oleju łyżką i wrzucaj bezpośrednio do oleju. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
  • Odsącz z nadmiaru oleju układając pączki na ręczniku kuchennym, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Okazja: Deser

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Twoje piękne zdjęcia przywołały wspomnienia z czasów, gdy mieszkałam w Holandii :) do przygotowywania słodkości niestety nie mam smykałki, a szkoda, bo zjadłabym sobie takie oliebollenki jak kiedyś!

  2. fajny przepis na nadzienie do pączków i piękne, klimatyczne zdjęcia:) pozdrawiam

  3. Jadłabym bez opamiętania!: )

  4. Te pączki totalnie mnie urzekły! Chyba najlepsze jakie mogą być! Kocham jabłka!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

  5. Przepis całkowicie mnie urzekł! Jest opatrzony tak cudownymi zdjęciami, że żałuję, że nie można przez internet przekazać smaku ani zapachu ;) Zrobię takie słodkości z tego przepisu na urodziny i potem z okazji Tłustego Czwartku. Jestem pewien, że wszystkim będą smakować i wszyscy będą się nimi zajadać.

  6. świetny przepis, na pewno wypróbuję

  7. mi także się spodobał ;)

  8. fajny i w miarę prosty przepis ;)

  9. dokładnie, na pewno wykorzystam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading