Rustykalna tarta z karmelizowanymi jabłkami

 Pada… a u mnie po weekendzie jak zwykle pojawia się przepis na coś słodkiego. Po cichu nazywam to już cyklem pod tytułem „Osładzamy poniedziałek”. Dzisiaj tarta z jabłkami.

Dziś tarta na idealnie kruchym cieście rozpływającym się w ustach, pachnąca cynamonem, pełna złocistych, kwaskowych jabłek, pokrytych jeszcze bardziej złotym karmelem. Prosty i niewymagający wielu przygotowań deser dla tych, którzy lubią sobie dogadzać. Myślałam, że ostatnim kawałkiem będę delektowała się podczas picia porannej kawy, ale gdy wstałam, na półmisku leżały już tylko okruszki – okruszki, bo okruchy też ktoś zjadł… Pozostało mi tylko powspominać patrząc na zdjęcia lub upiec kolejną…

Zapraszam na przepyszną rustykalną tartę z karmelizowanymi jabłkami.

No ratings yet

Rustykalna tarta z jabłkami

Karmelizowane jabłka i kruche ciasto to mariaż idealny.
Porcji 10 porcji
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 3-4 kwaskowe jabłka o twardym miąższu np szara reneta
  • łyżka masła
  • 4 łyżki cukru demerara lub zwykłego kryształu
  • 2 łyżki rumu opcjonalnie
  • 1 białko
  • cynamon

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ok. 12 części.
  • Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i często mieszając przez 2-4 minuty zaczekać aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Na gorący karmel wyłożyć cząstki jabłek i podsmażyć kilka minut, uważając, by się nie rozpadły.
  • Gdy jabłka lekko zmiękną i zezłocą się z obu stron można dodać 2 łyżki rumu i poddusić chwilę aż alkohol wyparuje. Ten etap można pominąć.
  • Gotowe jabłka zestawić z ognia.
  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Okrąg ciasta powinien być większy od powierzchni tortownicy lub dużego talerza o ok 3-4 cm.
  • Rozwałkowane ciasto przełożyć na dużą, okrągłą, płaską blachę. Ja użyłam dużej blaszki na pizzę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dużym talerzem lub spodem tortownicy zaznaczyć na środku okrąg.
  • 1 białko ubić na lekką pianę i posmarować powierzchnię kruchego ciasta. Dzięki temu ciasto nie namoknie od owoców i zapobiegnie powstaniu mokrego zakalca.
  • Ciasto oprószyć cynamonem.
  • Wewnątrz zaznaczonego okręgu ułożyć gęsto karmelizowane jabłka.
  • Wystającą część ciasta zawinąć na jabłka.
  • Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do zezłocenia się ciasta.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Kuchnia Europejska

Join the Conversation

  1. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    1. Pastelle Author says:

      a jak smakowała… mmm. Polecam.

  2. bardzo lubie ciasta o charakterze rustykalnym i wszelkie wypieki z jabłkami, więc jak dla mnie, to ideał:-)

    1. Pastelle Author says:

      Ja również uwielbiam wypieki z jabłkami, chociaż przez pewien czas jakoś o nich zapomniałam. Taką tartę upiekłam pierwszy raz, co chyba widać, ale jestem przekonana, że nie ostatni, bo mimo niedoskonałości wyglądała cudnie, a smakowała jeszcze lepiej :)

  3. jaka cudowna tarta. uwielbiam!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję ślicznie :)

  4. usmiałam się troszkę, chyba nie jestem jedyna osładzająca poniedziałek. u mnie zaś ” na osłodzenie dnia”.
    Tarta wygląda obłędnie, naprawdę aż ślinka cieknie…

    1. Pastelle Author says:

      Hihi, no tak to z tymi poniedziałkami bywa, że bez odrobiny słodyczy bywają przeraźliwie gorzkie… :*

  5. Patrzę i ekran liże. Boska!!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  6. Taka tarta mi się marzy od dawna:)

    1. Pastelle Author says:

      No to tak, jak ze mną. Od dawna miałam ochotę upiec takie cudeńko, ale tyle pomysłów mi krąży po głowie, że nieraz o połowie zapominam. W końcu się udało zrealizować ten przepis i nie żałuję. Polecam :)

  7. Wygląda po prostu wspaniale, a te karmelizowane jabłuszka, ach… Aż ślinka cieknie :)
    Uwielbiam tego typu tarty – mają w sobie pewien urok, nie do podrobienia :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Karmelizowane jabłka to był strzał w dziesiątkę, nabrały wspaniałego smaku.

  8. Prze-py-cho-ta! Idę do lodówki i lepiej, bym zastał tam coś dobrego, bo inaczej się zdenerwuję… :P

    1. Pastelle Author says:

      :) Ostatecznie zapraszam do mojej lodówki. Coś się znajdzie :)

  9. Przepis na tą tartę znalazłam jakiś czas temu. Zawsze jednak brakowało mi okazji by go wypróbować. Dziś pieczenie i rozkoszowanie się tą pyszną tartą idealnie skomponowało się z zimowym widokiem za oknem….
    a wyszło jeszcze lepiej niż się spodziewałam, ciasto z formy w tajemniczy sposób zniknęło w jedną małą chwilę:)
    Dziękuję bardzo za natchnienie ;)
    pozdrawiam serdecznie w to zimowe popołudnie

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że przepis się sprawdził, a tarta uprzyjemnila dzisiejsze mroźne popołudnie. U nas tez tak szybko zniknęła ;)

  10. Witam, czy mogę prosić o podanie objętości Pani „szklanki” ? Zdjęcia są cudowne i wyjątkowo zachęciły mnie do wejścia do kuchni i wypróbowania przepisu :)

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że moje przepisy przypadły Pani do gustu. Używam szklanki o pojemności 250ml.
      Pozdrawiam serdecznie, życzę udanych wypieków i zapraszam ponownie :)

  11. Wczoraj zrobiłam tartę dokładnie według przepisu, wyszła przepyszna – rano mąż zjadł ostatni kawałek. Teraz kolejna jest w piekarniku:) Dodam, że nie piekę, wczoraj mnie naszło i szczęśliwie trafiłam akurat na ten przepis. Spodobał mi się bo jest prosty, a efekt na zdjęciu wygląda wspaniale – w rzeczywistości też tak jest:) Dziękuję i pozdrawiam!

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo się cieszę, że wypiek się udał. Życzę smacznego i zapraszam po inne inspiracje :) Pozdrawiam.

  12. Moja wyszła bardzo tłusta. Masła użyłam tyle ile w przepisie.
    Może zmniejszyć proporcje? Chyba że taka ma być.

  13. MariaMagdalena says:

    Czy spodu nie należy wcześniej podpiec?

    1. Małgosia Author says:

      Ten przepis tego nie wymaga. Dzięki smarowaniu białkiem ciasta przed nałożeniem nadzienia, ciasto nie rozmięka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading