Półfrancuskie rogaliki z kokosowym nadzieniem z białą czekoladą

Zastanawiałam się co powinno znaleźć się na stole po pysznym obiedzie, jaki zaserwuje moja mama. Postanowiłam upiec rogaliki, ale zależało mi, aby nadzienie było choć odrobinę niecodzienne. W przedbiegach odpadły więc i konfitury i nutella. Padło na krem z białej czekolady z całą górą wiórków kokosowych. Ciasto natomiast było drożdżowe – półfrancuskie, lekkie i pachnące świeżym masłem. Maleńkie rogacze cieszyły się dużym zainteresowaniem na stole i długo nie poleżały na półmisku. To dobrze…

1 z 1 głosu

Półfrancuskie rogaliki z kokosowym nadzieniem z białą czekoladą

Porcji 15 sztuk
Czas przygotowania 3 godziny 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 3 godziny 40 minuty

Składniki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g cukru w tym dwie łyżki cukru waniliowego aromatyzowanego prawdziwą laską wanilii
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 75 ml śmietanki kremówki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g białej czekolady dobrej jakości

Sposób przygotowania

Nadzienie:

  • wszystkie składniki włóż do garnka i rozpuść na niewielkim ogniu. Gotuj przez kilka minut, by wiórki zmiękły.
  • Następnie zestaw z ognia i ostudź.

Ciasto półfrancuskie:

  • 50g masła rozpuść i przestudź. Pozostałe masło schowaj do lodówki.
  • Mąkę przesiej do dużej miski, zrób wgłębienie i wkrusz do niego drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut.
  • W drugiej misce utrzyj żółtka z solą i resztą cukru na puszystą masę.
  • Gdy drożdże w misce się spienią, dodaj masę jajeczną i zagnieć ciasto.
  • Do wyrobionego ciasta dodawaj roztopione masło w dwóch partiach. Za każdym razem dobrze wgnieć je w ciasto.
  • Wyrobioną kulkę ciasta przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1cm.
  • Na rozwałkowanym cieście zaznacz 3 części. Na środkowej rozłóż 50g płatków zimnego masła i przykryj jednym bokiem. Rozłóż resztę masła i przykryj kolejnym bokiem.
  • Tak zawinięte ciasto szybko rozwałkuj na długi prostokąt.
  • Następnie boki prostokątów zawiń do środka i ponownie rozwałkuj. Tę czynność powtórz 3 razy.
  • Rozwałkowane ciasto dokładnie zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na 15 minut, po czym rozwałkuj na grubość ok 1/2 cm.
  • Wycinaj wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładaj masę kokosową i zawijaj rogaliki.
  • Piecz w mocno nagrzanym piekarniku (200ºC) na złoty kolor około 20 minut.
  • Gotowe rogaliki ostudź i posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Kuchnia Europejska

 

 

Join the Conversation

  1. o matko!!! ale mi ślinka pociekła.. mogę pożyczyć przepis?
    Zaserwowałabym wszystkim na weekend. pysznie wyglądają :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Będzie mi bardzo miło :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

    1. Pastelle Author says:

      Ślicznie dziękuję za wyróżnienie, chętnie przyłączę się do zabawy w wolnej chwili :*

  2. Witam.Ile rogalikow wyjdzie z tego przepisu? i jeszcze jedno pytanie,czy z gotowego ciasta francuskiego mozna zrobic te rogaliki?

    1. Małgosia Author says:

      Szczerze mówiąc, nie pamiętam ilości sztuk. Z przepisu wychodzi sporo malych rogalików, wszystko zależy od wielkości. Z ciasta francuskiego oczywiście można upiec rogaliki, ale będą to zupełnie inne ciasteczka. Moje są z ciasta półfrancuskiego.

  3. Witam.Mam pytanie czy przed upieczeniem mozna posmarować je jajkiem i posypac je cukrem, czy im to nie zaszkodzi??

    1. Małgosia Author says:

      Można

  4. A czy jako nadzienie może być mus jabłkowy? Chodzi mi o to, żeby nadzienie nie przesiąkło przez ciasto

    1. Małgosia Author says:

      Może być, najlepiej mocno odprowadzania mus, by nie był zbyt płynny.

1 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading