Najciekawsze pomysły wpadają mi do głowy najczęściej tuż przed końcem tygodnia, gdy lodówka zaczyna świecić pustkami, a mnie zupełnie brak natchnienia na kreatywne gotowanie. Tak było i tym razem. Obiad można by bez problemu zrobić, ale komu chce się iść do sklepu? Chętnych jak zawsze brak…
Naleśniki to szybkie i łatwe danie, więc pomysł na obiad był, jednak gdy okazało się, że mleko „wyszło” było już zbyt późno na zmianę planu. Postanowiłam więc, że wykorzystam mleko kokosowe, a reszta sama ułożyła się w zgrabny przepis. Klasyczne nadzienie na słodko, z twarożku połączyłam z migdałami i wiórkami kokosowymi i otrzymałam wyjątkowo smaczne naleśniki. Tak puszyste i delikatne, że przewracanie ich na patelni za pomocą łopatki sprawiało trochę problemów. Najlepiej sprawdziła się w tym celu metoda podrzucania przyrumienionego już placka.
W zależności od indywidualnych preferencji, sprawdzą się o każdej porze dnia. Smakują wybornie!

Naleśniki kokosowo - migdałowe
O wiele bardziej delikatne niż tradycyjne. Rozpływają się w ustach.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 250 ml wody mineralnej
- 3 duże jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
nadzienie:
- 300 g twarogu
- 70 g migdałów
- 2 łyżki wiórków lub chipsów kokosowych
- 1 żółtko
- cukier do smaku
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zmiksuj gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Odstaw na 15 minut, a następnie smaż naleśniki jak zawsze.
- Migdały zblanszuj i obierz ze skórki. Następnie przełóż do blendera razem z kokosem i zmiksuj jak najdrobniej. Dodaj twaróg, żółtko i cukier i ponownie zmiksuj aż uzyskasz gładką masę.
- Naleśniki smaruj serkiem i zwijaj w ruloniki lub w koperty, jak lubisz.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i posyp uprażonymi chipsami kokosowymi. Jeśli podajesz naleśniki na podwieczorek lub deser, udekoruj je bitą śmietaną.
Wow, zdjęcia naprawdę zachęcają!!!
wspaniały deser, uwielbiam naleśniki we wszelakiej formie
O tak, naleśniki z dodatkiem kokosu są pyszne. U mnie zamiast mleka kokosowego do normalnego ciasta dodaje się wiórki kokosowe. Nie przepadam za kokosem, ale takie naleśniki uwielbiam. ;)
A ja właściwie nigdy wcześniej nie robiłam kokosowych, właściwie teraz też bym na to nie wpadła, gdyby nie brakło mleka ;)
Genialne, kokos migdały .. pyszne !
Mniam wspaniałe
Wygląda tak smakowicie, że koniecznie muszę skosztować :) pyszny przepis :)
Koniecznie, są naprawdę pyszne :)
Prezentują się bardzo kusząco! Chyba zaserwuję sobie takie na śniadanie :) Pozdrawiam! :)
Gorąco polecam :)
Aż ślinka cieknie :D
Robiłam kiedyś na śmietance 30% i były bardzo puszyste. Wyobrażam sobie, że na mleku kokosowym są podobne:)
Zdjecia jak zawsze pierwsza klasa!
Muszą być przepyszne, zdecydowanie moje smaki!: )
Wyglądają pysznie, warto spróbować takie naleśniki z mlekiem ryżowym ;)
Z pewnością byłyby pyszne!
Pycha! Wypróbowane. B. delikatne. Zjedzone ze słodką śmietaną, posypane zmielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi.
Cieszę się, że smakowały. Gdzie zdjęcie? ;)
Wyglądają pysznie, dawno nie miałam ochoty na słodkie naleśniki, ale teraz to się zmieniło;) zapraszam na mój blog: rudaakuchnia.blog.pl
dobrze musieć czasem pokombinować :)
Wyglądają smakowicie.
omg to se narobiłam ochoty na naleśniczki <333
MMm pyszne kalorie. Po takim posiłku warto wyjść na rower, pobiegać albo na jakiś basen :)
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!