Tod Man Khao Pod – Racuszki kukurydziane z chili

Emocje świąteczne stopniowo opadają. Wydaje się, że topnieją wraz z zapasami pyszności, które tak pieczołowicie przygotowywaliśmy w swoich kuchniach. Wszystkie trafione prezenty zostały wypakowane i znalazły swoje miejsca, a my zaczynamy myśleć o szampańskiej zabawie, która czeka nas już lada moment.

Sylwester już za kilka dni, a zaraz po nim czas karnawału. Mini racuszki w tajskim stylu, z kukurydzy i chili świetnie sprawdzą się na przekąskowym, imprezowym stole. Są niewielkie, więc można podgryzać je wprost z półmiska. Rewelacyjnie smakują z lekko pikantnym sosem chili, a na dodatek są proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 250g kukurydzy z puszki (lub ugotowanych ziaren)
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki tajskiej bazylii świeżej lub suszonej
  • 1 jajko
  • 100g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • 1/2l oleju do smażenia
  • słodki sos chili domowy lub gotowy do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kukurydzę dokładnie odsącz na sicie.
  • Papryczkę i tajską bazylię posiekaj drobno i dodaj do miski razem z kukurydzą.
  • Dodaj mąkę , proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj jajko i za pomocą łyżki wyrób ciasto na racuszki. Powinno dać się nakładać łyżką na rozgrzany olej. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać niewielką ilość mleka, a jeśli zbyt płynne – mąki.
  • W garnku rozgrzej olej do 180°C i za pomocą jednej lub dwóch łyżek (racuszki mają wówczas bardziej regularny kształt) nakładaj niewielkie porcje do oleju. Smaż na złoty kolor.
  • Podawaj z sosem chili.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Aż mi przyszedł smak na takie placuszki, chyba muszę wypróbować…

  2. hmm właśnie się zastanawiam czy bardziej zainspirował mnie przepis czy jego egzotyczna nazwa ;) koniecznie muszą spróbować tych placuszków!

  3. no muszę zrobić te smakowitości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading