Sałatka z cukinii – pożywne i lekkie danie dla dbających o linię i nie tylko. Porcja świeżej cukinii zapewni świeży smak i porcję witamin, a soczewica sprawi, że poczujemy się syci przez dłuższy czas.
Takie proste danie jak sałatka z cukinii, to ciekawy pomysł na lekką kolację lub niecodzienną przystawkę podczas letnich przyjęć, także tych z grillem w tle. Nie widzę problemu, by przygotować ją przy gościach, nawet w ogrodzie. Wyobrażam sobie smak tej sałatki jeśli wykorzystacie świeżo zerwane, młodziutkie cukinie. Wystarczy tylko zadbać o ugotowanie wcześniej soczewicy lub użyć tej z puszki. Bywają naprawdę dobre, także nie krępujcie się.
Trwa sezon na cukinię. dookoła mnóstw przepisów na cukinie faszerowane, roladki w greckim stylu, czy ketchupy. Uwielbiam wszystkie te dania i sama je przygotowuję, jednak dla Was w tym cyklu chciałam pokazać, że cukinia to bardzo uniwersalne warzywo. Można z niej przygotować naprawdę wiele dań. Od przystawki po deser. I żeby było idealnie, cykl cukiniowy zaczęłam właśnie od deseru. Jeśli jeszcze go nie widzieliście, zapraszam do poprzedniego wpisu z ciastem czekoladowym na bazie cukinii.
Dla zachowania balansu i odpowiedniej ilości kalorii, dzisiaj jest sałatka z cukinii. Przygotuje ją nawet dziecko, do czego gorąco zachęcam młodych pomocników. Krojenie cukinii obieraczką do warzyw jest nie tylko proste, ale będzie świetną rozrywką dla małych kucharzy. Reszta jest jeszcze łatwiejsza. Myślę, że nawet niewprawne dłonie są w stanie poradzić sobie z taką sałatką.
Na większy głód, polecam dodać jajko w koszulce na samą górę sałatki.
Sałatka z cukinii z soczewicą i miętą
Składniki
- 100 g czarnej soczewicy
- 2 młode cukinie
- pęczek mięty
- 1 cytryna
- 50 ml oliwy EV
- 10 g pistacji
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Soczewicę gotuj pod przykryciem w dość dużej ilości wody przez około 35-45 minut lub do momentu aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Przelej zimną wodą i lekko posól.
- Cukinię pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny.
- Cukinię oprósz solą, pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Posyp częścią poszarpanych listków mięty. Odstaw na 5 minut.
- Na talerzach ułóż wstążki cukinii i posyp porcją soczewicy.
- Całość skrop oliwą, sokiem z cytryny.
- Sałatkę posyp posiekanymi pistacjami i resztą mięty.