Ptysie z farszem serowo-grzybowym

Niewielkie, chrupiące ptysie z wyjątkowym i pełnym smaku farszem z grzybów i ciągnącego się sera. Smakują wybornie niezależnie od okazji.

Ptysie smakują każdemu, a w wytrawnej, aromatycznej wersji z grzybami i serem stały się przebojem mojego świątecznego menu zaraz obok pierogów i dumnego pana karpia. Grzybów przecież w święta zabraknąć nie może. Sprawdzą się też jako mała przekąska podczas przyjęć sylwestrowych i karnawałowych, na które sezon właśnie się rozpoczyna. Można je jeść nie odkładając z dłoni kieliszka z ulubionym winem, a przygotować można je wystarczająco wcześniej, by nie spędzić całej imprezy w kuchni. Ja już dawno wyleczyłam się z podawania pracochłonnych przekąsek podczas takich spotkań towarzyskich. Przecież lubię nie tylko gotować.

Czas przygotowania: 2,5h

Ilość porcji: 9 (ok. 3 sztuki na porcję)

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g margaryny PALMA
  • 400ml wody
  • 6 jaj
  • 10g cukru
  • 4g soli

Farsz:

  • 500g grzybów
  • 200g sera o intensywnym smaku
  • 150ml wytrawnego białego wina
  • 150g cebuli
  • 30ml oleju
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Zagotowałam wodę z margaryną i łyżeczką soli.
  • Zdjęłam z ognia i szybko wsypałam całą mąkę. Energicznie mieszałam do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Podgrzewałam, stale mieszając aż masa stała się szklista i elastyczna. Wystudziłam.
  • Do schłodzonej bazy dodawałam po jednym jajku oraz cukier i miksowałam do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyłam do rękawa i wyciskałam partiami na blachę okrągłe ptysie zachowując odstępy.
  • Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC aż będą złociste. Ostudziłam.
  • Grzyby i cebulę pokroiłam. Podsmażyłam na oleju. Po kilku minutach podlałam winem, oprószyłam tymiankiem i dusiłam pod przykryciem przez 10  minut. Po tym czasie odkryłam i odparowałam do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiłam i ostudziłam.
  • Ser starłam i połączyłam z grzybami.
  • Nożem odcinałam czubki ptysiów i wypełniałam farszem.
  • Podgrzałam w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.

Porady:

  • Ptysie świetnie będą smakowały z pieczarkami, szczególnie jeśli dodamy do nich namoczone wcześniej suszone grzyby leśne.

Smacznego!

wpis sponsorowany

Join the Conversation

  1. Nigdy nie miałam okazji jeść ptysiów na słono, ale prezentują się jak wszystkie świąteczne propozycje wspaniale!

  2. Witam w klubie miłośników wytrawnych ptysiów -:) Ja takie drobne przegryzki ptysiowe robię z kurczakiem lub kremem paprykowym.
    Pozdrawiam serdecznie.

  3. Uwielbiam ptysie, ale nie miałam okazji jeść ich w takiej postaci. Wspaniały pomysł :)

  4. Nigdy nie jadłam ptysiów w wersji wytrawnej.
    Chętnie bym spróbowała, bo farsz do mnie przemawia :)

  5. Wspaniałe! W zeszłym roku królowały u mnie ptysie z łososiowym musem… Twój farsz bardzo mi się podoba ! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

  6. Jestem zafascynowana Twoim blogiem :) Z pewnością wypróbuję Twoje przepisy, bo przeglądając je stwierdzam, iż każda z tych potraw będzie tak samo apetyczna jak na zdjęciu. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z blogiem jak i konkretniejszym gotowaniem, poznawaniem nowych smaków. Zajrzyj, chętnie poznam zdanie osoby sporo bardziej doświadczonej :) http://www.obiektkulinarny.blog.pl/

    1. Małgosia Author says:

      Witam Cię w moich progach i zapraszam do wspólnego gotowania :)

  7. Wygląda przepięknie i na pewno tak samo smakuje.

  8. Ptysie to przewaznie w cukierni
    Ale grzyby z serem nawet dobre
    A to ciasto slodkie jest??

    1. Małgosia Author says:

      Nie jest słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading