Serowa polenta z grzybami enoki i shimeji

Proste dania stosowne niezależnie od okazji to to, co lubię w kuchni najbardziej. Pozwolę sobie nawet na stwierdzenie, że z każdym rokiem coraz bardziej cenię przyjemność spędzania czasu z gośćmi i rodziną przy wspólnym stole zamiast w kuchni, przygotowując posiłki. Mówiąc jednak, że nie lubię gotować, skłamałabym okrutnie. Lubię jednak, gdy dania wychodzące z mojej kuchni są pełne smaku i wyglądają tak, jakbym strasznie się nad nimi napracowała. Takim daniem jest właśnie ta polenta.

Połączenie włoskiej kuchni z egzotycznymi grzybami i swojskim sadzonym jajkiem okazało się niewiarygodnie udanym połączeniem. Oczywiście jeśli nie uda Wam się zdobyć grzybków enoki i shimeji, zastąpcie je innymi grzybami. Świetnie sprawdzą się tu świeże shiitake, w połączeniu z boczniakami, a nawet brunatne pieczarki. Być może danie straci nieco na swojej egzotyczności, ale z pewnością będzie równie smaczne.

Jeśli chodzi o samą polentę, bardzo lubię przygotowywać ją w takiej postaci zamiast ziemniaków. Tę w wersji instant przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Stanowi świetny i sycący dodatek do większości dań głównych podawanych na co dzień i nie tylko.

Składniki:

(2 porcje)

  • 360ml mleka
  • 1/2 szklanki polenty (instant)
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 150g grzybków szhimeji
  • 100g grzybków enoki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 jajka
  • sól, biały pieprz, czarny pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia oraz do podania
  • dodatkowo parmezan do wykończenia dania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W mleku rozmieszaj polentę i często mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty, dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Gdy polenta zgęstnieje dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj.
  • Polenta powinna być gęsta, ale zachować lekko lejącą się konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej kilka łyżek mleka. Rozlej ją do dwóch płaskich naczyń żaroodpornych i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
  • W tym czasie na oliwie zrumień drobno posiekane czosnek i cebulę.
  • Następnie dodaj grzyby shimei i smaż około 5 minut. Powinny być usmażone, ale wciąż jędrne.
  • Jeśli używasz innego rodzaju grzybów, czas smażenia dostosuj do odmiany i wielkości. Grzyby powinny pozostać jędrne.
  • Przed końcem smażenia dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem.
  • Dodaj grzyby enoki, wymieszaj delikatnie i zestaw z ognia.Nie gotuj ich bo mocno zwiotczeją!
  • W międzyczasie na usmaż jajka na rozgrzanej patelni tak, aby żółtko pozostało płynne.
  • Na podpieczoną polentę wyłóż grzyby i po jednym jajku na porcję.
  • Całość posyp wiórkami parmezanu i skrop dobrą oliwą.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading