Chrupiące owsiane ciasteczka pachnące masłem i amaretto z dodatkiem suszonych moreli, które nie tylko świetnie komponują się z tym zestawem smaków, ale dodają ciastkom charakteru i struktury. Ich ciągnący się miąższ sprawia, że ma się ochotę na więcej niż jedno.
Każdy styczeń jest dla mnie miesiącem refleksji. Nie wiem, czy to początek roku tak nastraja, chęć zmiany, czy kolejne urodziny. Więcej myślę, więcej planuję, całkiem dużo piszę, bujam w obłokach podjadając owsiane ciasteczka…
A za oknem pojawiły się pierwsze bazie na drzewie, którego wciąż nie znam nazwy. Może nie jest najpiękniejsze, może nie obsypuje się pachnącym kwieciem na wiosnę, ale wyróżnia się tym, że zawsze w styczniu wypuszcza bazie. Tak trochę jak ja… Próbuje odnaleźć się w świecie pełnym szarości. Gdy przyjdzie wiosna, znów nikt nie zwróci na nie uwagi. Tylko ja będę znów liczyć liście na jego najwyższej gałęzi, bo mieszkamy naprzeciwko siebie przez co jesteśmy skazani na własne towarzystwo…
***
A na melancholię i rozmyślania najlepsze są ciasteczka. Najlepiej pyszne i ze zdrowym akcentem. Na przykład owsiane amaretto z morelami.. Nie są to ciasteczka idealne dla osób na diecie, chociaż na pewno jest to jakaś forma kompromisu. Jest to natomiast wypiek godny wszelkiej uwagi wszystkich amatorów słodyczy. Zarówno tych dużych, jak i mniejszych. Zapewniam, że bez obaw możecie podać takie ciasteczko dziecku. Alkohol zawarty w likierze wyparuje podczas pieczenia, pozostawiając tylko pyszny, migdałowy aromat. Niech Wam jednak nie przyjdzie do głowy zastępowanie go olejkiem migdałowym, w ten sposób nie uzyskacie odpowiedniego smaku i aromatu.
Zróbcie sobie takie owsiane ciasteczka koniecznie!
Ciasteczka owsiane amaretto z morelami
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 50 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 125 g mąki pszennej np tortowej
- 100 g suszonych moreli
- 1,5 łyżki likieru amaretto
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Morele posiekaj dość drobno.
- Płatki owsiane lekko rozdrobnij w blenderze. Niezbyt mocno, by nie utraciły swojej struktury, a jedynie by były drobniejsze.
- Masło utrzyjz cukrem, dodaj jajko, a następnie pozostałe składniki. Ciasto powinno być plastyczne i dość lepkie.
- Uformuj z niego wałek i zawiń w folię spożywczą. Włóż do zamrażalnika na 1,5-2 godzin, by dobrze się zmroziło.
- Zmrożone, ale wciąż dające się kroić nożem ciasto krój na plastry o grubości mniej więcej 1cm i układaj zachowując odstępy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (w czasie pieczenia pierwszej blachy, pozostałe ciasto włóż z powrotem do zamrażalnika, by się nie ogrzewało. Im cieplejsze ciasto wkładamy do pieca, tym bardziej ciasteczka się "rozleją" na blaszce).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut, do chwili aż się zarumienią.
- Ostudź na kratce, a następnie Przełóż do puszki, w której mogą być przechowywane nawet do miesiąca, ale z czasem tracą na chrupkości.
Muszą być bardzo aromatyczne! Mniam :)
Czegoś takiego mi dzisiaj potrzeba. Chyba sobie zrobię, jak tylko angina mi nieco odpuści :-( Ciasteczka – rewelacja!
Często szukam przepisów na bazie płatków owsianych.
I jestem mile zaskoczony, że coraz więcej ich znajduję.
uwielbiam takie ciasteczka:)
Jejku jak one apetycznie wyglądają, naprawdę świetna sprawa, idealny pomysł na zdrową przekąskę!
Chyba chodzi o 100 g suszonych moreli , a nie o 100 sztuk…
Samym widokiem już się najadłem hehe :D pysznie wygląda!
czy moze byc maka pszenna?
Oprócz płatków owsianych potrzebna jest właśnie mąka pszenna. Pozdrawiam :)
bardzo przepyszny przepis