Nie pytam kto lubi chrupiącą, wypieczoną skórkę na domowym chlebie, bo lubią ją wszyscy. Na tym bochenku jej nie brakuje, bo i bochen ogromny i skórka na nim niesamowita. Chrupiąca, dość gruba i dobrze skarmelizowana, z nutką goryczki podbijającej smak chleba.
To jeden z łatwiejszych w obróbce chlebów i jednocześnie jeden z najsmaczniejszych bochenków na drożdżach. Ciasto dobrze współpracuje z dłońmi wyrabiającej je osoby i nie wymaga misternego składania. Wystarczy zrolować i bochenek z pewnością zachowa odpowiedni kształt podczas pieczenia. Mimo sporej ilości miodu dodanego do ciasta, chleb nie jest wyraźnie słodki. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem i serami. Nadaje się na tosty i jako baza do codziennych kanapek.
Gorąco zapraszam też do udziału w trwającym konkursie. Do zdobycia dwa piekarniki Electrolux z funkcją pary. Pieczcie, róbcie zdjęcia i pamiętajcie o odpowiednich hashtagach. Nagrody czekają.
Pełnoziarnisty chleb z miodem i płatkami owsianymi
Składniki
- 3 szklanki mąki chlebowej 720
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 2000
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki otrębów pszennych
- 7 g suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy
- do posypania - łyżka miodu łyżka płatków owsianych
Sposób przygotowania
- Mleko i wodę podgrzej z miodem. Do ciepłego płynu wsyp drożdże i zostaw na 5 minut.
- Dodaj mąkę, otręby, płatki owsiane, sól oraz oliwę i zarób ciasto.
- Wyrabiaj przez 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Jak najmniej podsypuj mąką.
- Przykryj ściereczką i pozostaw na 45-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Rozpłaszcz na prostokąt, zroluj ciasno, końcówki dokładnie sklej ze sobą formując podłużny bochenek lub dwa mniejsze.
- Przełóż na blachę złożeniem do dołu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięty bochenek posmaruj podgrzanym miodem i posyp płatkami owsianymi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz z parą przez około 40 minut lub do momentu aż skórka będzie odpowiednio wypieczona.
- Ostudź na kratce.
Smacznego!
B.fajny przepis.
Mam ochotę spróbowac, ale mieszkam w małej pipidówce i nie wiem, czy ogarnę mąki.
No i ta para w piekarniku… :-(
Mam zwyczajny gazowy, nie wiem, czy da radę.
Ale spróbuję. Pozdrawiam!
Proszę pominąć parę lub spryskać ścianki piekarnika wodą. Zapraszam też do udziału w konkursie. Do wygrania są dwa piekarniki Electrolux z funkcją pary dla zwycięzcy i wybranej bliskiej osoby. Myślę, że warto stanąć do rywalizacji :)
Robiłam kiedyś chleb tostowy z miodem i bałam się , że wyjdzie za słodki, a okazało się, że miód daoje bardzo fajnego smaku. W owsianym chlebie musi pasować jeszcze bardziej.
Właśnie też się zastanawiałam, czy nie będzie zbyt słodki, ale nie jest.
Piękny bochenek!
Dziękuję :)
Witaj Magdo,
Konkurs bardzo mi się podoba a moje pytanie brzmi- Czy zdjęcia ciasta muszą być specjalnie przygotowane na konkurs czy mogą być już wcześniej gdzieś publikowane (na blogu, na fb)???
Kingo, regulamin nie określa tego bezpośrednio, ale zadaniem konkursowym jest własnoręczne wykonanie wypieku, a następnie opublikowanie zdjęcia wraz z opisem. Zadecyduj sama, w razie wątpliwości, odsyłam do pełnego regulaminu
Chlebek wygląda bardzo smakowicie. Można go posypać również słonecznikiem, sezamem lub siemieniem lnianym :)