Domowy zakwas na biały barszcz – przepis

Śniadanie wielkanocne nieodzownie kojarzy się z żurkiem lub białym barszczem podawanym z jajkiem i białą kiełbasą. Brzmi znajomo, prawda? Nic dziwnego, w ten dzień na większości stołów pojawia się to danie w różnych odsłonach, choć wszystkie oparte są na podobnej bazie. Na zakwasie, który pozornie najprościej jest kupić, ale jeśli cenimy sobie dobry smak możemy zdecydować się na przygotowanie własnego. To bardzo prosty przepis na zakwas na biały barszcz, który z pewnością uda się każdemu, wystarczy tylko na kilka dni wcześniej przygotować bazę, która pozostawiona w cieple zrobi się sama. Ten prosty zabieg zapewni nam, że barszcz w wielkanocny poranek będzie wyborny i równie łatwy do przygotowania co zupa z torebki.


Składniki:(0,75l gotowego zakwasu)

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850-2000
  • 0,6l chłodnej wody przegotowanej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki zakwasu zalej wodą i wymieszaj drewnianą łyżką w dużym słoju lub kamionce.
  • Przykryj talerzykiem w taki sposób, by zakwas miał dostęp powietrza i postaw na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej.
  • Pozostaw do ukiszenia przed kilka dni (w ciepłym pomieszczeniu powinno zając to około 3 dni, w chłodzie dłużej)
  • Jeśli na powierzchni zakwas się mocno spieni, zamieszaj drewnianą łyżką (nie metalową).
  • Gotowy zakwas nie fermentuje i jest lekko kwaśny.
  • Przecedź zakwas przez durszlak (nie przez gęste sito) usuwając liście laurowe, ziarna i czosnek.
  • Przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
  • Przed użyciem wymieszaj.

Smacznego!

 

Join the Conversation

  1. lubię domowy zakwas, ale nie mogę do niego przekonać domowników. Pomimo wszystko i tak podaję żur na domowym zakwasie :)

    1. Małgosia Author says:

      U mnie dzieci trochę protestują, ale dla nas to obowiązkowa pozycja w menu nie tylko w święta.

  2. Musze zrobić, bo już dawno nie miałem tego na obiad, a bardzo lubię barszcz biały. Dzięki

  3. Ja też sam robię zakwas uważam że jest smaczniejszy i przy tym mam większą satysfakcję ja dodaję jeszcze cebulę

  4. Twój zakwas musi być nieziemsko aromatyczny. Ja po prostu mieszam wodę z mąką żytnią i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni. Dopiero podczas gotowania żurku przychodzi czas na dodawanie pozostałych smakowitości :)

    1. Małgosia Author says:

      Robisz podstawową wersję, niektórzy nawet twierdzą, że to jedyna słuszna wersja zakwasu. Ja jednak uważam, że przyprawy tylko pogłębiają i podkręcają smak.

  5. Domowe jest zawsze lepsze i nigdy nie pozwolę sobie wmówić że jest inaczej
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl

  6. ~Daniela says:

    Nigdy nie robiłam zakwasu w domu.Czy należy rozcieńczyć go,jak to się robi z kupnym zakwasem?-jeśli tak,to w jakiej proporcji.Dziękuję za przepis,wykorzystam go na Święta.

    1. Małgosia Author says:

      Zasada postępowania podobna jak w przypadku zakwasu w butelce, kupionego w sklepie. Przepis na barszcz na bazie tego zakwasu znajdzie Pani w następnym wpisie: Barszcz biały na zakwasie

      1. ~Daniela says:

        Dziękuję,podoba mi się ten przepis na biały barszcz.

  7. Brzmi smacznie i prosto -co jest najważniejsze;o) Skomplikowane przepisy mnie odstraszaja, za dużo roboty za mało pewności, że wyjdzie;) Zawsze kupowałam taki zakwas, ale teraz zrobię sama i uracze rodzinke na Świeta ;)

  8. Zakwas nie wyszedł mi jeszcze taki biały jak na zdjęciach – a święta tuż tuż :)

    1. Małgosia Author says:

      Zakwas tylko wydaje się biały po zamieszaniu. Ma być przede wszystkim kwaskowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading