Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną – hit, czy może raczej kit? Dla wielu z nas kotlety bez mięsa nie istnieją, a dania bezmięsne są nudne i niezbyt pożywne. Przecież to absolutna nieprawda! Obiad bez mięsa to nie tylko sałatka w okresie stosowania diety, czy obchodzony przez wielu piątkowy post. Ja wiem, że schematy żywieniowe przenoszone są z pokolenia na pokolenie, a z tymi tradycjami bywało różnie. Chciałabym jednak, abyśmy zrobili krok naprzód. Żebyśmy zaczęli kreatywnie spoglądać na temat przygotowania codziennych posiłków. Aby posiłek bezmięsny przestał być postrzegany, jako danie z puli oszczędnościowych przed wypłatą lub co gorsza, posiłek drugiej kategorii.
Tak często widuję pytania typu: Co dzisiaj na obiad, bo kurczak nam się przejadł, a nie mam innego pomysłu?
Naprawdę? Nie wierzę w to, co czytam w mediach. Przecież jest tyle możliwości i tyle wariacji na ich temat. Od sześciu lat zapisuję w internecie większość swoich kulinarnych pomysłów i wiem jedno – można jeść przez cały ten okres co dziennie inne danie i wciąż mieć zapas przepisów na kolejną dekadę.
Kotletów bezmięsnych (celowo nie nazywam ich kotletami wegetariańskimi) może być wiele. W swojej blogowej karierze robiłam już:
Wszystkie z nich były pyszne. Przyszła więc pora na ich kolejną odsłonę. Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną – proste, zdrowe i przy okazji bezglutenowe. Wegetariańskimi staną się w pełni dopiero, gdy użyjemy wegetariańskiego odpowiednika sera. Klasyczne sery podpuszczkowe zazwyczaj nie spełniają tego wymogu. Goszcząc na obiedzie wegetarianina, warto o tym pamiętać, by nie wyszedł z naszego domu głodny.
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Składniki
- 8 dużych jajek
- 125 g kaszy jaglanej surowej
- 100 g sera pecorino lub wegetariańskiego/100% bezglutenowego odpowiednika
- 2 cebule dymki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- panier bezglutenowy np z ciecierzycy lub bułka tarta
- olej do smażenia ok 150ml
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i ugotuj w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedź i ostudź.
- jajek ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
- Do rozdrobnionych jajek dodaj ugotowaną kaszę, posiekaną drobno dymkę, natkę oraz przyprawy. Dodaj 1 surowe jajko i wyrób jednolitą masę.
- Z gotowej masy formuj lekko spłaszczone kotleciki średniej wielkości. Następnie obtocz je w panierce - ja użyłam panieru z ciecierzycy.
- Smaż kotlety jajeczne na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron.
- Podawaj z ulubioną surówką
Naprawdę świetnie wyglądają :) Dzięki za podrzucenie przepisu, pozdrawiam!
Brzmią i wyglądają naprawdę dobrze! Dla mnie bezmięsny obiad to nic dziwnego, lubię w kuchni eksperymentować i poznawać nowe smaki, więc na pewno skorzystam z tego przepisu! Pozdrawiam!
Czy mozna je upiec w piekarniku?
Nie piekłam, więc nie jestem na 110% pewna, ale przypuszczam, że po posmarowaniu np oliwą powinny być ok.
Z jajkiem ale bez sera będą wegetariańskie? ? jaki bezglutenowy odpowiednik sera? W sensie, że wegański? ? wegetarianin je ser, weganin nie. W tym tekście są same błędy
Wegetarianin je ser, owszem, ale nie klasyczny podpuszczkowy, a takim jest m.in. parmezan, czy pecorino. Przygotowując danie dla wegetarian warto wiedzieć, że podpuszczka jest produktem odzwierzęcym, pozyskiwanym ze śluzówki żołądków cielęcych, co czyni taki ser, a w efekcie całe danie nieodpowiednim. Stąd adnotacja o konieczności zastosowania zamiennika jeśli danie ma być czysto wegetariańskie. Nie jest też powiedziane, że każdy ser lub jego odpowiednik są bezglutenowe, jeśli więc zależy nam na osiągnięciu dania 100% bezglutenowego, należy upewnić się, że produkt będzie bezpieczny dla osoby, która glutenu nie może spożywać.
Powyższe kotlety nie są wegańskie – zawierają jajka. W przepisie nie ma błędów.
Pozdrawiam.