Czekoladowe muffinki z kandyzowaną marchewką.

Zmiana czasu na zimowy i od razu za oknem zrobiło się biało… Czcigodna Pani Zima nie pomyślała, że w lesie jeszcze grzyby rosną, a ludzie cieszą się ostatnimi kwiatami na balkonach. Na liście na drzewach pokryte białą pierzynką też jakoś dziwnie mi się patrzy, ale co zrobić, spadło i koniec.

Przez to wszystko snuję się senna po pokoju i zupełnie na nic nie mam ochoty. No, w sumie nie do końca na nic, bo mojej czekoladowej muffinki nie odmówię. Karmelizowana marchewka może i nie zmieniła im znacznie smaku, ale jej ciekawa, lekko „żelkowa” konsystencja dodała charakteru i wyjątkowości. Okazuje się, że mam czasem całkiem niezłe pomysły. Polecam, babeczki są wyśmienite – bardzo czekoladowe, ale zupełnie inne niż te, które do tej pory piekłam.

 

 

Sposób na kandyzowaną marchewkę:

  • ok 350g marchwi, posiekanej w drobniutką kostkę
  • ok. 250g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

  • Pokrojoną marchewkę zalać niewielką ilością wody. Dodać masło i poddusić pod przykryciem.
  • Gdy większość wody wyparuje, a marchewka będzie już niemal miękka, dodać połowę cukru i podsmażyć kilka minut pilnując by się nie przypaliło. Odstawić pod przykryciem na 10 godzin.
  • Po 10 godzinach dodać połowę pozostałego cukru i kilka łyżek wody i podsmażyć ponownie. Znów odstawić na 10godzin.
  • Po upływie kolejnych 10 godzin czynność powtórzyć, dodając resztę cukru. Na koniec smażenia dodać sok z cytryny.
  • Gorącą marchew przełożyć do słoiczka, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.

 

Składniki (na 12 muffinek):

  • 60g masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • szklanka kandyzowanej marchewki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru demerara
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj jajko i szczyptę soli, a gdy składniki się połączą, śmietanę.
  • Dodaj przesianą mąkę połączoną z kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dorzuć posiekaną czekoladę i kandyzowaną marchewkę.
  • Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 minut.

 

Smacznego !

 

Join the Conversation

  1. przepysznie wyglądają takie babeczki… nigdy nie jadłam kandyzowanej marchwi..

    1. Pastelle Author says:

      i gwarantuję, że są pyszne. Co do marchewki, to jak to wszystko kandyzowane jest mega słodkie, lekko cytrynowe, o fajnej konsystencji. Warto spróbować :)

  2. Jak długo taka kandyzowana marchewka powinna wytrzymać w lodówce?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading