Gdy nie mam pomysłu na podwieczorek, piekę scones. To coś pomiędzy bułeczką i ciastkiem. Wypieka się je już na całym świecie, ale najbardziej kojarzą mi się z angielskimi, eleganckimi podwieczorkami przy filiżance herbaty. Scones są niezwykle prostym i smacznym wypiekiem. Ciasto na bazie proszku do pieczenia nie wymaga nawet użycia robota kuchennego, a wybór dodatków ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Ja najbardziej lubię je z owocami. Podane jeszcze lekko ciepłe z domowym, rozpuszczającym się masłem lub bitą śmietaną smakują nieziemsko. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.
Ja kocham w nich najbardziej prostotę przygotowania, dzięki czemu mogę w zaledwie kilka chwil wyczarować pyszne bułeczki dla najbliższych.
Tym razem chciałam spróbować czegoś innego. Postanowiłam więc upiec ciasto smakiem i strukturą przypominające angielskie scones. Chciałam, by można było cieszyć nim podniebienie przy porannej kawie i popołudniowej herbacie. Myślę, że udało mi się uzyskać oczekiwany efekt. Ciasto wyrosło pięknie, ma kruchą skórkę i jest przyjemnie miękkie i wilgotne w środku. Lekko skarmelizowany cukier dodaje ciastu niezwykłego aromatu, słodyczy i specyficznej chrupkości. Dodatek żurawin i orzechów sprawił, że zyskało zimowo-jesienny, lekko świąteczny już charakter. Na samą myśl o nim, robi się przyjemniej.
Najlepsze jest w dniu, w którym zostało upieczone. Polecam!
Smacznego!
Wygląda fantastycznie, takie wysokie i bardzo angielskie (skojarzyło mi się z tradycyjnym angielskim ciastem świątecznym) :)
Swietnie podane!
muszę przyznac przed pieczeniem wygląda fenomenalnie :)
Jakie wysokie! Pięknie się prezentuje; )
uwielbiam takie proste ciasta, mam nadzieję że mi jako łamadze kuchennej wyjdzie :)
I tym oto sposobem mam pomysł na dzisiejsze popołudnie.
Czytając przepis faktycznie nie wydaje się trudne do zrobienia. Choć cukiernikiem nie jestem to może dla żony w weekend takie ciasto zrobię!
Czy można zrobić to ciasto z suszoną żurawiną?
Można, będzie z pewnością nieco slodsze w odbiorze, ale poza tym nie powinno być różnicy.
Czy zamiast orzechów włoskich mogę użyć fistaszków? Oczywiście nie są solone ;) świeżej żurawiny również nie posiadam, dlatego planuję dodać suszonej.
Można, jeśli tylko ich smak w wypiekach Ci odpowiada.