Kiedy po raz pierwszy przygotowywałam to danie, nawet nie sądziłam, że stanie się hitem rodzinnych poczęstunków i babskich spotkań, których wciąż mam niedosyt. Początkowo były to niemal wyłącznie pieczarki, ale po dodaniu szalotki i zielonego brokuła zyskało tak wiele, że nie zamierzam już więcej eksperymentować.
Danie z pograniczna kategorii. Sama nie do końca wiem, czy to przystawka, przekąska, czy sałatka na ciepło. Wiem, że jest pyszne i na tym zawsze skupiam większość uwagi… Uwielbiam je za świeży wygląd, za smak, bajeczny aromat i prostotę przygotowania. Gdy mam ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego, w kilka chwil mogę mieć pełną miseczkę i zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Wystarczy wrzucić pieczarki na gorącą patelnię, zakręcić kilka razy łyżką i można zacząć zachwyty… Gwarantuję, że będą…

Pieczarki balsamico z brokułem
Składniki
- 500 g drobnych pieczarek
- 250 g brokułu
- 1 szalotka lub niewielka cebulka
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól/ czarny pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Zagotować wodę, osolić i obgotować brokuł przez 3-5 minut. Odcedzić i włożyć do wody z lodem, by przerwać proces gotowania.
- Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać umyte i osuszone pieczarki. Podsmażyć na dość dużym ogniu.
- Szalotkę posiekać w piórka. Dodać do podsmażonych pieczarek, w chwili, gdy zacznie zmniejszać się ilość płynu na patelni.
- Dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodać ocet balsamiczny, potrząsnąć kilka razy patelnią i przez minutę trzymać jeszcze na ogniu.
- Dodać brokuł i zdjąć z kuchenki. Posypać posiekaną natką pietruszki.
- Podawać na ciepło.
Niestety nie lubię brokułów ale bardzo lubię pieczarki więc często je robię. Te wyglądają świetnie i na pewno spróbuję doprawić je w ten sposób.
Bez brokułu też będą bardzo smaczne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Tez przyrządzam coś podobnego – pieczarki brązowe z cebulą, czosnkiem, pietruszką i octem balsamicznym. Nie łączyłam dania z brokułami – ale na pewno następnym razem je dodam!
Moje początkowo też były bez zielonego, ale dodałam i się zakochałam :)
ale zgapie dzis od ciebie ten przepis i bedzie pyszna kolacja;)
Będzie mi bardzo miło. Życzę smacznego :)
Uwielbiam pieczarki w takiej formie!!! co za kolory! bosko :)
Matko Kochana! Pożeram monitor. Małgosiu, jesteś moim guru. Pieczarki wyglądają jak rasowe dzieci lasu. Już wiem, co zrobię z octem balsamicznym. Pozwolisz, że ukradnę przepis?
Tylko proszę napisz mi tak pi razy drzwi jak długo smażyć te pieczarki, żeby mi surowe nie wyszły.
Ewuniu, Kochana, będę zaszczycona, jeśli wykorzystasz przepis :) Pieczarki po chwili smażenia na sporym ogniu puszczą wodę, która musi odparować, by ponownie wchłonęły cały smak. Nie powinno to zająć więcej niż 10 minut.
Ok Słoneczko. Zaopatrzyłam się w produkty i zaraz ruszam do kuchni :)
Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na obiadek :) Czekam z niecierpliwością na opinię :)
Jak pysznie wyglądają! Nigdy nie jadłam takich pieczarek.
Pozdrawiam:)
Dziękuję, Majanko :)
Uwielbiam pieczarki, na pewno wypróbuję przepis :)
Jeśli lubisz pieczarki, to te, na pewno Ci zasmakują. Są niezwykle aromatyczne.
Kochana Pastelle, nie wiem, czy widziałaś, ale ktoś bardzo brzydko i bez podania adresu Twojego bloga wykorzystał Twoje zdjęcie na FB – napisałam im o tym w komentarzu pod tym zdjęciem https://www.facebook.com/photo.php?fbid=522921871082465&set=a.192801764094479.39346.190360324338623&type=1&theater, pozdrawiam, czujna O.
Nie widziałam. Olu, dziękuję za czujność i reakcję. Oni może myślą, że powinnam się cieszyć, że taki duży, szanujący się serwis wykorzystał moje zdjęcie ;)
Wygląda bardzo apatycznie, tylko zastanawiam się ile z tego wychodzi porcji, jeśli potraktować to jako danie główne :)
Pieczarki po obróbce dość mocno tracą na objętości, więc te 0,5kg to wbrew pozorom nie jest tak wiele. Jeśli miałyby stanowić danie główne obstawiam, że wyszłoby ok 3 porcje, choć zastanawiam się nad dwoma. Wszystko zależy od poziomu głodu biesiadników :) Można też użyć więcej brokułu.
a dzisiaj pieczareczki na stronie głównej onetu ;-) już od dawna mam na nie smaka ;-)
:) Też zauważyłam :) Trzeba im przyznać, że nie dośc, że są wyborne, to jeszcze pięknie się prezentują :)
Jak to pierwszy raz przeczytałem to przeczytałem ” z szaRlotką ” :D
Szarlotka też się znajdzie, ale to już raczej na deser :)
A tak wgl to pyszne danie i gratki dla autora. ^^
Dziękuję i zapraszam ponownie :)
Wczoraj zobaczyłam na onecie, nie zapisałam przepisu a dzisiaj od rana przekopywałam internet aby je znaleźć i znalazłam i uciekam robić, bo aż ślinka mi cieknie na sam widok!
Cudne pozdrawiam…:))))
Dziękuję za odwiedziny i zainteresowanie przepisem. Wierzę, że pieczarki Pani zasmakują. Z mojej strony życzę smacznego i zapraszam do śledzenia i kosztowania kolejnych propozycji :)