Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej zupy. U mnie jest to zawsze biały barszcz, a od lat przygotowuję go na domowym zakwasie. Tym razem zdecydowałam się na orkiszowy zakwas na żurek. Jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych.
W wiklinowym koszyku wygodnie leżą barwione cebulą jajka, w całym domu pachnie bukszpanem, a zanim na stole pojawi się wędzonka i ćwikła z chrzanem, będziemy raczyć się aromatycznym białym barszczem. Obowiązkowo z jajkiem i zgrabnie pokrojoną białą kiełbasą. Mnie wystarcza za cały posiłek. Wyborny, kwaskowy, gęsty i pachnący czosnkiem i majerankiem. Od kiedy przygotowuję go na domowym zakwasie lubimy go jeszcze bardziej. Nie tylko w Wielkanoc.
Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie powinno przysporzyć najmniejszych problemów nawet początkującym. Jedyne czego wymaga to czasu, by spokojnie uzyskać odpowiednią moc. Orkiszowy zakwas da nam wyrazisty w smaku barszcz biały, dość kwaśny. Sama mam wątpliwości, czy to jeszcze barszcz, czy może już żurek.
Składniki:
- 6-7 łyżek mąki orkiszowej typ 1850-2000
- 1l chłodnej przegotowanej wody lub źródlanej
- 1 łyżka otartego majeranku
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie krok po kroku:
- Do kamionkowego naczynia lub słoja wsyp mąkę.
- Dodaj przyprawy i zalej wodą. Wymieszaj dokładnie.
- Dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku.
- Przykryj słój gazą i odstaw na 2-4 dni w temperaturze pokojowej. Czas będzie różnił się w zależności od temperatury otoczenia.
- Codziennie przemieszaj zakwas i sprawdzaj, czy jest już gotowy.
- Zakwas jest gotowy do użycia, gdy w smaku jest lekko kwaśny.
- Z gotowego zakwasu usuń czosnek, zakręć i przechowuj w lodówce do kilku tygodni.
- Aby przyspieszyć fermentację zakwasu, dodaj na początku 1 łyżkę zakwasu chlebowego lub soku z kiszonych ogórków.
Na Święta Wielkanocne super danie taki barszczyk, też go bardzo uwielbiam;)
Biały barszcz na Wielkanoc- obowiązkowo
dobry pomysł na zakwas :)
Jak dla mnie to idealnie, że wpis pojawił się przed świętami :-) może jeszcze zdążę zrobić. Dzięki!
Powinien być gotowy dokładnie na czas, ale dla pewności polecam dodać odrobinę zakwasu chlebowego lub wody z kiszonych ogórków dla pewności.Ostatnio mamy dość niskie temperatury :)
Może być mąka orkiszowa razowa /chyba 3000/?
Razowa – typ 2000 – jak najbardziej się nadaje do zakwasu.
Chłodnej wody, czyli ma być z lodówki czy w takiej temperaturze pokojowe ok 18 stopni?
W temperaturze pokojowej.