W zasadzie miałam pewne trudności z finezyjnym nazwaniem tego dania. I w efekcie mi się nie udało. Jakby jednak nie było, odzwierciedla dokładnie wszystko to, czym to danie w istocie jest. Do tej pory nigdy nie przygotowywałam ryby w ten sposób. Wydawało mi się jednak, że intensywna w smaku dojrzewająca szynka świetnie uzupełni delikatną rybę i nada jej nieco wyrafinowania i charakteru. W tym celu użyłam mięsiste filety z flądry strzałozębnej, a do zawinięcia hiszpańskiej szynki jamon currado o pełnym i intensywnym wędzonym smaku. Produkuje się ją w Katalonii i poddaje dziewięciomiesięcznemu dojrzewaniu. Wy możecie użyć innej białej ryby, świetnie się sprawdzi dorsz, a szynkę zastąpić łatwiej dostępną serrano, parmeńską lub inną tego typu.
Do tak przygotowanej ryby aż prosiło się, by dodać coś zielonego i odrobinę węglowodanów. Zieleninę stanowiła więc solidna porcja jarmużu podsmażonego na odrobinie masła, a całość uzupełniły ćwiartki chrupiących ziemniaków. Wszystko to stworzyło spójny, smaczny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Ja z pewnością jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis, a Wam gorąco go polecam.
Kąski rybne w szynce dojrzewającej okazały się być wyjątkowo smaczną propozycją obiadową. Polecam je także na letnie przyjęcia w gronie rodziny i znajomych. Przygotowane na grillu smakowałyby równie dobrze. Pamiętajcie tylko, by użyć folii aluminiowej lub tacek do odizolowania od najwyższej temperatury, by szynka się nie spaliła. Byłoby jej szkoda.
Smacznego!
Wygląda obłędnie a i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam :)
Wygląda bosko! Robiłam kiedyś z szałwią i szynką parmeńską była pyszna
Za drogo by mnie wyszło takie danie…
Myślę, że często wydajemy znacznie więcej na mniej wartościowe posiłki.
Dobra rybka sama w sobie jest smakowita, ale jeszcze dodatkowo połączenie z dojrzewającą szynką to już jest majstersztyk i patrząc na przepis to widać jest to zestawienie przepyszne !!!!
Ja bym to danie nazwał „Prosciutto frutti di mare” ;) A może by tak zapakować do środka krewetki?
Nazwa pierwsza klasa. Jak z wykwintnej restauracji. Z krewetkami z pewnością też się sprawdzi :)
O kurde! ;-) Ekskluzywne danie!