Biszkopt – łatwy i niezawodny – przepis krok po kroku

Dziś 18 stycznia. Moje własne urodziny… Od samego rana dostaję miłe maile, smsy i telefony. Mimo upływających lat wciąż celebruję je z tą samą radością co kiedyś… Co roku staram się zrobić coś miłego dla siebie i upiec tort dla gości, a od kiedy w ten dzień przyszła na świat moja najmłodsza pociecha, świętuję go podwójnie. W tym roku postanowiłam upiec tort w nieco innym kształcie i postawić na dekoracje z masy plastycznej. Krok pierwszy to idealny biszkopt. Co będzie w środku, na razie zostawię w tajemnicy…

I wcale, ale to wcale nie martwię się, że przygotowuję tort sama dla siebie, bo bardzo to lubię, a gdy zaszywam się w kuchni sam na sam z mikserem i piekarnikiem jestem w swoim żywiole. Przez wiele lat dopracowałam przepis na biszkopt tak, by zadowalał mnie smakiem, był niezawodny, wyrośnięty i łatwy do przygotowania. Zapraszam więc po przepis i pędzę zagniatać masę cukrową:

podstawowy przepis na biszkopt

5 z 2 głosów

Biszkopt - łatwy, pewny, sprawdzony - mój ulubiony

Podstawowy przepis na biszkopt - sprawdzony i niezawodny przepis
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu winnego lub spirytusowego

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  • Białka oddziel od żółtek pilnując, by nie zanieczyścić białek żółtkiem. Do białek nie powinna dostać się też woda (miska i jajka powinny być suche), ponieważ utrudni lub uniemożliwi to ubijanie.
  • Białka ubij na sztywną pianę mikserem przez około 5 minut. W połowie czasu ubijania stopniowo dodawaj cukier po łyżce..
  • Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet i ubić łopatką lub łyżką energicznie mieszając przez chwilę. Żółtka po chwili zaczną przypominać gęstą, jasnokremową pianę.
  • Ubite żółtka przełóż do piany z białek i łopatką połącz ze sobą.
  • Do masy jajecznej dodaj w dwóch partiach przesiane mąki i bardzo ostrożnie wymieszać łopatką. Tylko do połączenia składników, by nie zniszczyć struktury białek.
  • Dno tortownicy o średnicy ok 20-22cm (na zdjęciu 20cm) wyłóż pergaminem. Boki pozostaw wolne. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj łopatką.
  • Piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij z tortownicy, przełóż na kratkę dnem do góry, zdejmij pergamin i ostudź
  • Po dokładnym ostudzeniu przełóż kremem i udekoruj według uznania.
Okazja: Wypieki

 

Tego przepisu użyłam między innymi do wykonania między innymi:

tort kokosowy ciasto pomarańczowiec i wielu innych.

przepis na biszkopt

 

biszkopt do tortu

 

Join the Conversation

  1. Piekę bardzo podobny, ale jeszcze rzucam na koniec :)

    1. Pastelle Author says:

      rzucanego jeszcze nie piekłam :)

    2. Niestety biszkopt po 30 minutach w piekarniku wg zalecen surowy w środku.

      1. Małgosia Author says:

        Ewidentnie coś poszło nie tak. Być może zbyt niska temperatura pieczenia lub w Pani piekarniku należy wydłużyć czas pieczenia. Przed wyjściem ciasta z piekarnika zawsze warto sprawdzić palcem, czy na środku jest sprężyste i wyrosniete lub patyczkiem, choć nie polecam nakluwania delikatnego biszkoptu.

        1. Tym razem się udało. 45 minut w temp. 180. Nawet nie opadł. Pozdrawiam

  2. Biszkopty bywaja kapryśne, więc dobrze mieć taki swój idealny, sprawdzony po wielokroć przepis.

    1. Pastelle Author says:

      Święta prawda :)

  3. nigdy nie wychodzi mi idealny biszkopt, a tak go lubie jest. Twój wyglada idealnie :)

    1. Pastelle Author says:

      To chyba kwestia wyczucia. Spróbuj upiec wg tego przepisu, a nuż się uda. :)

  4. Przepis zapisałam i bez wątpienia wypróbuję ;)

    1. Pastelle Author says:

      Polecam, mnie jeszcze nigdy nie zawiódł :)

  5. Twój sposób na biszkopt jest tradycyjny i nie zawsze wychodzi. Chociaż są tacy co radzą dodać ocet tak jak ty i to ma zapobiec zakalcowi.
    Jest niezawodny sposób na biszkopt:
    1 całe jajko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, zapach waniliowy.
    Wielkość biszkoptu zależy tylko od tego ile weźmiesz jajek. Na dobry placek trzeba 6 jajek i odpowiednio całą resztę.
    Całe jajka z cukrem i zapachem ubić na parze aż masa zgęstnieje. Potem zdjąć z garnka z parą i wymieszać masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy.
    Jest to przepis niezawodny na idealny prawdziwy biszkopt.

    1. Pastelle Author says:

      Jeśli miałybyśmy się spierać, który biszkopt jest prawdziwy, to pewnie ani jeden, ani drugi nim by nie był ze względu na dodatek proszku do pieczenia. Ja od lat korzystam z mojego przepisu i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec, ale różne przypadki chodzą po ludziach, więc wszystko możliwe… Twój przepis wygląda ciekawie, pewnie skorzystam, wypróbuję i dam znać co mi z tego wyszło :) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

  6. P.S. Zapomniałam napisać. że 1 łyżeczka proszku do pieczenia jest na 4 jajka.

  7. BISZKOPT FENOMENALNY
    pierwszy raz robiłam, a nie jestem orłem w dziedzinie pieczenia. W ogóle nie jestem orłem w kuchni. Naprawdę prosty i pięknie wyrósł.
    Dziękuję za inspirację… będę tu zaglądać, będę korzystać.

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że biszkopt wyszedł. Od lat piekę tylko wg tego przepisu i zawsze jestem zadowolona z efektu :)

  8. Dostalam ta stronke od kolezanki,super przepisy. Nie pieklam jeszcze biszkoptu z tego przepisu , sciagnelam przepis na tort bezowy i mam zamiar taki upiec, mam nadzieje, ze sie uda. Podam przepis na swoj biszkopt , ktory pieke od ponad 30tu lat i jest niezawodny. Dodaje az 4 plaskie lyzeczki proszku i pieke go tylko z maczki ziemniaczanej. Biore 8 calych jaj , szklanke cukru , szczypte soli i ubijam to wszystko w szerokim garnku o grubym dnie na gazie , ubijam trzepakiem do jajek, tak dlugo az bedzie piekna , gesta piana….okolo 15 minut.Pozniej delikatnie dodaje maczke ziemniaczana z proszkiem do pieczenia przesiana przez sitko…maczki ziemniaczanej daje plaskie 2 szklanki.Smaruje duza , okragla blaszkei posypuje tarta bulka, ktora po upieczeniu biszkoptu i oczyszczeniu dna i brzegow posluzy mi do dekoracji torku na brzegach.Taki biszkopt z maczki jest bardzo delikatny i szlachetny, a kolor jest cudowny.

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś :) Przepis na biszkopt zapowiada się naprawdę ciekawie. Jeśli pozwolisz z przyjemnością go wypróbuję :)

  9. Zawsze ubijam wszystkie skladniki recznie, nie uzywam mikseru , chodzi i wprowadzenie do masy jak najwiekdszej ilosci powietrza, cos jak przy drozdzowce.

  10. Twoj biszkopt to mistrzostwo swiata!!!tani,prosty,zawsze sie udaje i pyszny,jak zaden inny.Goraco pozdrawiam.

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę i ślicznie dziękuję za taki miły komentarz. Pozdrawiam :

  11. Zawsze bałam się upiec biszkopt, bo myślałam,że mi nie wyjdzie…aż tu mojemu zachciało się na Święta cycków murzynków:P Więc zasiadłam do szukania przepisu na idealny biszkopt,i trafiłam na ten blog.
    Zwiększyłam nieco ilość składników bo piekłam w dużej blaszce. Biszkopt wyszedł świetny, wilgotny w środku i przede wszystkim bardzo urósł.
    Dziękuję za niezawodny przepis:)

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że biszkopt znów okazał się niezawodny. Dziękuję za komentarz, życzę smacznego ciasta i spokojnych i radosnych świąt :)

  12. Biszkopt super! Robiłam już z wielu przepisów, ale ten jest na prawdę idealny i pewnie przy nim zostanę. Gorąco polecam :)

  13. Dziś natknęłam się na Twoj przepis na biszkopt i od razu go wypróbowałam. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika… jest genialny!!! Dziękuje :)

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że przepis znów stanął na wysokości zadania i sprawdził się w kolejnej kuchni. Serdecznie dziękuję za komentarz i zapraszam jak najczęściej :)

  14. Wlasnie upieklam biszkopcik z Twojego przepisu i wyszedl idealny :)

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz :)

  15. trafilam tu z przypadku :) wlasnie piekę wyrasta pieknie, dziekuje za przepis czuje ze to bedzie moj Naj <3

  16. Jeszcze nigdy nie udał mi się biszkopt. Piekłam go na wiele sposobów i zawsze coś nie tak. Proszę o pomoc lub przepis, który zawsze się uda. Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Czy próbowała Pani tego przepisu i także się nie udał? Może spróbuje Pani napisać co nie wyszło, może wspólnie uda nam się poznać przyczynę. Ten przepis jest niezawodny, jeśli tylko wszystko robi się zgodnie z przepisem.

  17. Długo szukałam przepisu na biszkopt, aż trafiłam na tę stronę. Przepis jest genialny, ciasto wyszło mi miękkie i pulchne, a w smaku przepyszne! :)

  18. Jest idealny! Pierwszy raz w życiu udał mi się biszkopt! Bardzo dziękuje za ten przepis:)

  19. Witam, fajny przepis Pani podaje – chcę z niego skorzystać ale zastanawiam się jak zwiększyć porcję aby upiec biszkopt na dużej blasze 28×40.
    Czy Pani zdaniem podwoić porcję czy wystarczy 1,5 porcji na taką blaszkę?
    Pzdr!

    1. Małgosia Author says:

      Jeśli biszkopt ma stanowić podstawę pod krem, owoce i galatetkę wystarczy z podanych proporcji, ale jeśli ma być przekrojony na dwie warstwy przełożone jakąś masą, lepiej będzie powiększyć składniki o połowę, czyli 1,5 porcji.

  20. ~Kamila says:

    A co jesli z podanego przepisu chce upiec biszkopt kakaowy? Ile dodac kakao?

    1. Małgosia Author says:

      Około 2 łyżeczki kakao powinno wystarczyć. Kajakowy biszkopt odrobinę mniej wyrasta.

  21. Świetny!!!

  22. Świetny!!! Super!

    1. !!!!!!!!!

  23. W czwartek syn ma pożegnalny bal w szkołę chciałam zrobić dzieciakom niespodziankę upiec tort.Wypróbuję Twój przepis Oby się udał.Trzymaj za mnie kciuki no nie Mam zacięcia do pirczenia ciast.

    1. Małgosia Author says:

      No to zaczynam trzymać kciuki, ale jestem dobrej myśli, bo biszkopt jest naprawdę niezawodny. Najlepiej upiec go dzień wcześniej, lepiej będzie się kroił, a w razie czego będzie czas na poprawki. Pozdrawiam :)

  24. Upieklam wlasnie biszkopt pod bitą śmietanę i truskawki. Wyszło SUPERANCKO!

  25. Witam, będę I raz piec biszkopt, czy na prostokątna blachę użyć tyle samo składników co w ww przepisie?

    1. Małgosia Author says:

      Nie wiem o jak dużej formie mówimy. Jeśli o klasyczne wymiary, tj. około 25x40cm to z podanych składników wyjdzie biszkopt na jedną warstwę ciasta – dobrą pod np. krem, owoce i galaretkę, podobny do np tego, jaki wykorzystałam w cieście pomarańczowiec

  26. Mile Panie . Od lat pieke biszkopt na bazie jajek maki przennej i cukru / 5-6 jak w zaleznosci od wielkosci, 1 szklanka cukru i 1 szklanka maki / – bez proszku i nigdy mi nie opadl i zawsze wyrasta pieknie Tajemnica wyrosniecia jest napowietrzenie jajek z cukrem /wlasciwe ubicie na parze/wstawiam do nagrzanego piekarnika, natomiast czas pieczenia zalezy od wielkosci formy.

  27. Dziś trafiłam na przepis, dziękuję bardzo! Mój pierwszy w życiu biszkopt wyszedł idealnie :) Wysoki, sprężysty i ten zapach…połowa już zjedzona, więc tort zrobię następnym razem ;)

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę :)

  28. A w jakiej tortownicy jest pieczony ,bo wygląda bardzo wysoki.

    1. Małgosia Author says:

      ten na zdjęciu to średnica 20cm, jak w przepisie :)

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading