Lemoniada – domowa, pachnąca skórką cytrynową, kwaśna od soku i delikatnie słodzona miodem. Kto nie marzy o takim orzeźwiającym napoju w ciepły dzień – w plenerze i w domu; w pracy i podczas odpoczynku.
Wraz z nadejściem wyższych temperatur, przypominam sobie właśnie o lemoniadach i wodach smakowych. Zarówno ja, jak i moje dzieci chętnie sięgamy p tego rodzaju napoje. Ja lubię je zdecydowanie najbardziej. To nieprawdopodobne, jak taka lemoniada orzeźwia w ciepły dzień, jak świetnie nawadnia nasz organizmy i jak fenomenalnie smakuje.
Chia fresca – to napój lemoniadowy z dodatkiem nasion chia – to jeden z tych produktów, po które warto sięgać ze względu na ogromne pokłady składników odżywczych takich jak omega-3, wapń, potas, żelazo, a także magnez i błonnik. Taka lemoniada będzie świetnym napojem na pikniku, a także po treningu, czy wzmożonym wysiłku.
Moja chia fresca to lemoniada z samych cytryn, ale równie dobrze można dodać limonki, miętę lub inne ulubione owoce. Same nasiona chia nie mają wiele smaku, nadrabiają za to ciekawą konsystencją – lekko zagęszczają lemoniadę, ale nie robią niej nieprzyjemnego kisielu. Już Aztekowie cenili sobie te maleńkie nasionka i my też powinniśmy nauczyć się od nich tego zwyczaju.
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Składniki
- 1 litr przefiltrowanej lub mineralnej wodu niegazowanej
- 2 cytryny
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki miodu lub cukru
Sposób przygotowania
- Nasiona chia zalej zimną wodą.
- Skórkę z cytryn wyszoruj i obetnij ostrym nożem. Sok wyciśnij. Dodaj skórki.
- Wstaw do lodówki na 1-2 godzin.
- Podawaj z lodem lub dobrze schłodzoną.
Super lemoniada, na pewno przygotuję :) Pozdrawiam!