Mini bagietki z rozmarynem i solą morską

 Już same świeże bagietki sprawiają, że ludziom zaczyna burczeć w brzuchach, a jeśli dodać do tego jeszcze przyjemnie łaskoczący nozdrza zapach rozmarynu, okazuje się, że są już poważnie głodni i nie mogą oprzeć się uszczknąć choć okruszka, nie zważając na to, że parzą w palce…

Przedstawiam pachnące rozmarynem i najlepszą oliwą bułeczki – mini bagietki, przybrane w szlachetne kryształy soli morskiej. Są pyszne, puszyste i mięciutkie, a przygotowuje się je łatwo. Ciasto jest przyjemne w obróbce, wyrasta niemal w oczach, szczególnie, gdy zastosuje się świeże drożdże. Ja piekę je dość często, czasem z córką, która uwielbia zaplatać z tego ciasta zgrabne warkocze. Wam również polecam spróbować, to wyśmienita zabawa i sympatyczny sposób na oderwanie dzieci od telewizora i wspólne spędzenie czasu.

No ratings yet

Mini bagietki z rozmarynem i solą morską

Porcji 6 sztuk
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody nie gorącej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub 2 łyżki świeżego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska do posypania

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, i posiekany lub utłuczony w moździerzu rozmaryn. wymieszać.
  • Wodę podgrzać z oliwą, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Rozczyn dodać do mąki z rozmarynem i wyrobić gładkie ciasto.
  • Odstawić w cieple miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na 4-6 części i uformować podłużne mini bagietki. Bułeczki oprószyć od spodu mąką i ułożyć na blasze.
  • Posmarować lekko wodą i posypać solą morską. Ostrym nożem zrobić nacięcia i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.
  • Ostudzić na kratce.
Okazja: Pieczywo

Join the Conversation

  1. Ojoj już mi burczy!

    1. Pastelle Author says:

      Mi już przestało, bo bułeczki zjedzone ;)

  2. jejku, nigdy nie robiłam takich bagietek w domu,a przepis dosyc łatwy:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading