Ekspresowy kurczak z sezamem na wschodnią nutę.

 

Pewnie już wiecie, że często zdarza mi się nie mieć czasu na przygotowanie pracochłonnego posiłku, przecież nie raz o tym pisałam. Wiecie też, że prawie nigdy nie odpuszczam sobie tego na tyle,. by rodzina była głodna, lub co gorsza jadła zupę z torebki (nawet w moich najgorszych koszmarach nie przyjmuję takiego obrotu akcji). Przecież jej przygotowanie zajęłoby mi dokładnie tyle samo czasu, co niejedno pyszne i zdrowe danie. Mój repertuar „dań w pięć minut” jest na tyle obszerny, że nikt nie może narzekać na powtórki, a efekt jest tak pyszny, że można by pomyśleć, że spędziłam w kuchni wiele godzin.

Jeśli tak jak ja cenicie sobie dobrą kuchnię, lubicie klimaty Dalekiego Wschodu i nie zawsze macie czas na długie gotowanie, na pewno spodoba Wam się przepis, który proponuję dzisiaj. Do przyrządzenia tego dania potrzeba zaledwie kilku składników, niewiele pracy i jeszcze mniej czasu. Na dodatek danie jest pyszne, kurczak wyśmienicie soczysty, z nutą delikatnej dymki i aromatycznego sezamu. Świetnie komponuje się z jajecznym makaronem lub ekspresowym typu chińskiego. Danie świetnie sprawdzi się w porze obiadowej, a także podczas romantycznej kolacji. Jest szybkie, proste i efektowne. Polecam.

 

Zapraszam.

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (ok 500g)
  • 50g ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • pęczek dymki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4-5 łyżek bulionu warzywnego
  • sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Mięso pokroić w podłużne paski.
  • W misce wymieszać 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego i skrobię ziemniaczaną. Gdy składniki się dobrze połączą, włożyć paski kurczaka i wymieszać, aż cały pokryje się marynatą. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Po upływie 30 minut pokroić dymkę na kilkucentymetrowe kawałki, posiekać drobno pietruszkę.
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju. Wsypać ziarna sezamu i podsmażyć na niewielkim ogniu do chwili aż zacznie pachnieć.
  • Dodać zamarynowanego kurczaka, a po chwili dymkę i posiekaną pietruszkę.
  • Podsmażyć kilka minut na dużym ogniu. Dodać bulion, resztę sosu sojowego, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zagotować. Cały proces trwa zaledwie kilka minut. Kurczak musi być usmażony, ale soczysty i wilgotny wewnątrz.
  • Podawać z makaronem skropionym rozgrzanym olejem arachidowym.

Smacznego !

Join the Conversation

  1. a tak sie zastanawiałam co ja jutro z piersi kurczaka zrobie:)
    juz teraz wiem:)

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że pomogłam ;)

  2. Wooow, wygląda obłędnie :)))

    1. Pastelle Author says:

      Uwielbiam takie szybkie i proste dania :)

  3. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły:
    http://moimsmakiem.wordpress.com/2012/12/04/liebster-blog-award/
    Pozdrawiam :)

    1. Pastelle Author says:

      Serdecznie dziękuję za nominację. Niedawno wprawdzie brałam udział w tej zabawie, ale postaram się jakoś temu zaradzić :*

  4. Palce lizac, bardzo apetyczne danie!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję. Naprawdę było pyszne :)

  5. a czy z czarnym sezamem bedzie dobzre smakowal kurczaczkem?

    1. Pastelle Author says:

      Przyznam, że nie próbowałam, ale podejrzewam, że będzie smacznie, o ile nie smaczniej niż ze zwykłym :)

  6. zrobiłam, wyszło przepyszne! dziękuję za przepis! :)

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo się cieszę, że kurczak smakował i ślicznie dziękuję za komentarz. Zapraszam jak najczęściej :)

  7. Szukam przepisu,znalazlam ich duzo,ale ten spodobal mi sie najbardziej. Jutro zamierzam go wyprobowac.
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading